ПРЕЗИДЕНТЪТ НА КИТАЙСКА БУТИЛИРАЩА КОМПАНИЯ- ПО- БОГАТ ОТ УОРЪН БЪФЕТ

Състоянието на Жонг Шаншан възлиза на 91.7 милиарда долара, което го прави шестия най-богат човек на планетата.

0
181

Президентът на китайската бутилираща компания Nongfu Spring Co. вече е по-богат от легендарния американски инвеститор и милиардер Уорън Бъфет, пише Bloomberg.

Състоянието на Жонг Шаншан възлиза на 91.7 милиарда долара, което го прави шестия най-богат човек на планетата.

Само от началото на 2021 г. активите му бележат ръст от 13.5 милиарда долара, след като акциите на управляваната от него компания поскъпнаха с 18% в първите борсови сесии за годината.

Nongfu Spring, която доминира на китайски пазар на бутилирана вода, увеличи пазарната си капитализация над три пъти след IPO-то, реализирано през септември миналата година, припомня Bloomberg.

Това е вторият случай, в който китаец успява да влезе в Топ 10 на най-богатите хора в света. Първият е от 2015 г., когато имотният магнат Уанг Джианлин достигна до осмото място.

Жонг Шаншан е известен като „самотния вълк“ заради това, че не участва в елитните бизнес клубове и политически организации в своята родина. През април той листна на борсата и акциите на друга компания от своя портфейл – производителя на ваксини Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise.

Оттогава насам книжата ѝ поскъпнаха с 2 800%, или близо 30 пъти.

Междувременно, той „детронира“ индиеца Мукеш Амбани от лидерската позиция в класацията на най-богатите азиатци и е на път да се присъедини към малобройния клуб на хората, притежаващи състояние от над 100 милиарда щатски долара.

Самият Бъфет в момента е извън тази група с нетни активи от 86.2 милиарда долара, но Bloomberg припомня, че създателят на Berkshire Hathaway е направил дарения за над 37 милиарда долара от 2006 г. насам.

Инвеститорите демонстрират сериозен „апетит“ за акциите на китайските компании от потребителския сектор, тъй като икономиката на страната изглежда се възстановява по-бързо от кризата, предизвикана от пандемията, в сравнение с развитите западни държави.

Жонг Шаншан помогна и на някои от своите роднини да станат милиардери. Сестра му Жанг Цяоцяо и трима от неговите шуреи и балдъзи притежават дялове от по 1.4% в Nongfu, всеки от които към момента се оценява на 1.3 милиарда долара.

Десетки други негови роднини и служители, които притежават акции от компанията, пък са милионери.

Кризата, предизвикана от COVID-19, предизвика сериозни сътресения за глобалната икономика през 2020 г., но за милиардерите тя беше по-скоро позитивна, най-вече заради ръстовете на борсовите индекси.

500-те най-богати хора на планетата добавиха 1.8 трилиона долара към своето съвкупно състояние, което към края на годината беше в размер на 7.6 трилиона долара.

Самият Жонг Шанан увеличи богатството си със 71 милиарда долара, като по този показател отстъпва единствено на създателя на Tesla Илън Мъск и собственика на Amazon Джеф Безос.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here