ПАРТИИТЕ ВРЪЩАТ НАДВЗЕТИТЕ СУБСИДИИ ДО КРАЯ НА 2020 Г.

0
1893

Без спорове депутатите приеха на второ четене промените в закона за политическите партии, с които те се задължават да върнат надвзетата субсидия, съобщават от news.bg.

Партиите трябва да върнат надвзетите субсидии до края на следващата година. Това реши правна комисия вчера.

След 31 декември 2020 година започва да тече лихва.

Противно на очакванията нямаше сериозни обструкции по проекта.

Партиите трябва доброволно да върнат субсидиите. Ако не го направят, от втория транш за 2019 ще получат 70% от субсидията, а през следващите траншове – по 50%.

Сумата, която трябва да върнат партиите, е в общ размер на 14.6 милиона лева.

Очаквах връщането на надвзетите субсидии да се приеме с единодушие, коментира в кулоарите на парламента Валери Симеонов. Другото щяло да означава, че се очаква от политиците да са злодеи и престъпници.

Естествено е надвзетите субсидии да се върнат, по мнението му. Самият лидер на НФСБ не иска да е в компанията на злодеи.

Няма да има щета за бюджета от надвзетите субсидии, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова. Решението е взето, законът е гласуван, подчерта тя.

Според лидера на ДПС Мустафа Карадайъ Министерството на финансите би трябвало да даде по-точен отговор какво и как е изчислявало през годините при разпределението на субсидиите на партиите.

Партията очаквала сметките на финансовия ведомство.

И ние ще смятаме, закани се Карадайъ.

Припомняме, че след дебати в пленарна зала в сряда, 12 юни, предложението партийната субсидия на партиите да стане 1 лв. мина със 117 гласа „за“ и 90 против.

Информацията за нарушенията е подадена на 20 май 2019 г., в предаването „Шоуто на Слави“ по bTV.

Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here