НА ПРОЩАВАНЕ: ГЕРБ ГОНИ ТРИМА МИНИСТРИ – БИЛИ НА ДПС И ПЕЕВСКИ!?

Горанов, Маринов и Караниколов подават оставки по искане на управляващата партия

1
2191

Само няколко часа, след като от ГЕРБ потвърдиха, че обсъждат различни сценарии, в които лидерът им да не е министър-председател, но че всичко ще се решава в следващите дни, Бойко Борисов започна със сериозни промени в кабинета – на трима ключови министри.

Премиерът поиска вчера оставките на министъра на финансите Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов и на министъра на икономиката Емил Караниколов. Решението е било взето след среща на Борисов с областните координатори на партията, съобщи пресцентърът на ГЕРБ.

Веднага след като ги поиска, премиер Борисов получи и депозираните оставки от министрите. Днес те ще бъдат входирани в деловодството на НС. 

Мотивът за оттеглянето им е, че имената им се обвързват с ДПС и депутата от партията Делян Пеевски. Решението да се жертват Горанов и Караниколов, които често се возеха в джипката на премиера по време на обиколките му из страната, както и Маринов, който също получаваше подкрепата на Борисов, дошло след среща на лидера на ГЕРБ с областните координатори на партията.

Тримата декларирали, че са готови да се оттеглят незабавно и ще го направят официално в четвъртък. Това става ясно от съобщения на партия ГЕРБ и на правителствената пресслужба. „По време на срещата координаторите на партията поискаха от Борисов освобождаването на тримата министри с мотива – опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски.

Според областните координатори ГЕРБ незаслужено търпи негативи заради спекулациите в обвързване с ДПС“, пише в съобщението от партията. От ГЕРБ все пак изпращат тримата министри с почести. От там заявяват, че „партията оценява високо приноса на финансовия министър Владислав Горанов за приемането на България в чакалнята на еврозоната и водената политика на финансова стабилност“. „По време на срещата беше дадена и висока оценка и за вътрешния министър Младен Маринов, под чието ръководство МВР отбеляза добри резултати в борбата с контрабандата, битовата престъпност и трафика и търговията на наркотици. Беше оценен и приносът на икономическия министър Емил Караниколов за увеличението на чуждестранните инвестиции в България“, пише още в съобщението на ГЕРБ.

По-рано през деня Борисов заяви, че ще обяви хода си за изход от създалата се кризисна ситуация след европейския съвет в петък и събота.

След това той се срещна с ключови министри от кабинета и кметове на ГЕРБ, за да обсъждат евентуален отговор на протестите срещу правителството.

Резултатът – на масата са хвърлени няколко варианта за действие.

Всички те минават през оттеглянето на премиера Борисов.

Сред възможностите е оставка на правителството и предсрочни избори, останалите са запазване на властта, но през смяна на състава на правителството, включително чрез създаване на експертен кабинет с участието на партиите, които в момента имат присъствие на протестите. Вариантът за някакъв вид експертно/програмно правителство, включващо всички парламентарни партии, открай време е фикция на ДПС, тъй като при такава конфигурация партията ще може официално да инсталира свои хора във властта. Оставките на тримата министри може да са знак, че Борисов не е успял да се разбере с ДПС за евентуално експертно правителство.

Христо Иванов: Борисов е най-зависим от Пеевски

Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов коментира новината за оставките във Фейсбук. „Най-зависимият от Пеевски е Борисов. Зависим е от Гешев, главната бухалка на Пеевки, зависим е от медиите му, зависим е от огромното количество негови кадри във всички служби и министерства“, написа той.

„Демократична България“ е сред настояващите за оставката на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.

Според Иванов „Изчистването от Пеевски може да започне само ако Борисов се оттегли окончателно и отидем на избори. След изборите- промяна на конституцията и смяна на Гешев и поставяне на прокуратурата под ефективна демократична отчетност. Няма друг път.“

БСП обяви, че истинската управляваща коалиция ГЕРБ- ДПС се разпада

От БСП разпространиха кратко съобщение до медиите, в което припомнят, че настояват за оставка на цялото правителство.

1 КОМЕНТАР

  1. Панически ход, без мисъл за друго, освен намаляне на напрежението. Уви, хората не вярват че ще се случи нещо радикално в управлението.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here