КМЕТЪТ НА СЕЛО МАРКОВО ИЗБРАН ЗА ЗАМЕСТНИК- ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ НА НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩИНИТЕ

0
4775

Кметът на пловдивския Бевърли хилс- Десислава Терзиева е избрана за зам.- председател на Постоянната комисия по местно самоуправление, икономическа политика и туризъм на Националното сдружение на общините в Република България, научи Родопи-инфо.

Националното сдружение е учредено през 1996 и е основен представител и защитник на интересите на местните власти. То е надежден партньор, център за услуги за общинската администрация и инициатор на международни контакти, който работи изцяло в полза на гражданите и отговорно местно самоуправление.

В НСОРБ членуват общини от всички 28 области на територията на страната.

Постоянната комисия по местно самоуправление, икономическа политика и туризъм към националното сдружение е една от ключовите и най- важни комисии. Съставът й включва- 29 кмета на общини, 30 председатели на общински съвети, 15 общински съветници, 26 зам.-кметове и секретари на общини, 49 експерти в различни области.

Членове-представители в комисията на НСОРБ бяха излъчени от общините Родопи, Сливен, Ловеч, Самоков, Левски, Чепеларе, Павликени, Дряново, Чавдар, Добрич, Трябва, Джебел, Плевен, Бургас, Пещера, Никопол, Карлово, Силистра, Каспичан и други.

За първи път представители на община „Родопи“ вземат участие в Постоянните комисии на Националното сдружение на общините на Република България. Вече председателят на местния парламент в „Родопи“, както и общински съветници, кметове на кметства, експерти от общинската администрация- общо 13 – представляват общината и защитават нейните интереси.

На първото си събрание постоянната комисия по местно самоуправление избра своето ръководство-за Председател на Комисията бе избран Владимир Георгиев – кмет на община Самоков, а Заместник-председатели: Дилян Млъзев – кмет на община Елена, Елена Балтаджиева – кмет на община Каварна, Пантелей Мемцов – председател на ОбС Чепеларе, Мария Динева – председател на ОбС Стара Загора, Мария Стойчева – председател на ОбС Тетевен, Десислава Терзиева – кмет на с. Марково, община „Родопи“.

По предложение на Георги Цанков, председател на Общински съвет „Родопи“, единодушно комисията е избрала за зам.–председател кметицата на прочутото пловдивско село. Терзиева е единственият кмет на кметство, който ще е част от ръководството.

Изборът на Десислава Терзиева е гордост на община „Родопи“. Макар тя да е нов кмет, има много потенциал“, коментира Цанков,“ Успява да убеди хората в своите тези и резултатът от последните избори е показателен за това. Важното е интересите на общината да бъдат представяни и защитавани на най- високо ниво.“

Марково е едно от най- бързо развиващите се села в общината. Освен с близостта си до Пловдив, селото е привлекателно за новодомци, заради чистия въздух, спокойствието и красивата си панорамна гледка. От началото на 2020 г. до сега населението в пловдивския Бевърли хилс е нараснало с повече от 28%.

„Чест е за мен, че съм част от постоянната комисия по местно самоуправление, икономическа политика и туризъм. Това е една от ключовите комисии в НСОРБ.“, коментира Десислава Терзиева.

На първото заседание се начертаха основните приоритети, по които ще се работи в този мандат. Обсъдихме подготовката на Програмата за децентрализация за периода 2020-2025.Като основен момент тук е фискалната децентрализация, обхващаща споделяне на част от държавните данъци, актуализиране на данъчните оценки на недвижимите имоти съобразно пазарни цени, по-пълно обхващане на всички недвижими имоти в данъчното облагане. Не на последно място създаване на законови гаранции срещу прехвърляне на общините на финансово необезпечени отговорности. Изключително важно е осъзнаването на всички за огромната отговорност  на кметовете на Общини и населени места, което налага и делегирането им на повече правомощия.

Както е казал американския политолог Бенджамин Барбър: “Кметовете работят с прагматизъм, вместо с политика, демонстрират иновации, а не идеология, дават решения, вместо да търсят оправдания”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here