МАГИЯТА НА РОЖЕН: ВТОРИ ДЕН НА СЪБОРА

0
2113

Преди век съборът на Рожен е събирал родове и приятели, останали от двете страни на границата на страната ни. Съборът е бил място за срещи на комитски и хайдушки дружини, за сватби и родопска песен, предаде бТВ.

Така ще бъде и този уикенд, защото съборът на народното творчество и животновъдство ще съчетае пъстротата на фолклорни изпълнения, музейни и етнографски експозиции, занаяти, аромата на чевермета и традиционни ястия, изложения чистопородни животни и на месни и млечни храни от фермата, конни атракции, народни веселби и нестинари.

След две години прекъсване родопските поляни отново оживяха.

Съборът беше официално открит вчера от президента Румен Радев и стотици гайдари в подножието на най-големия национален трибагреник от над 7000 кв.м., разпънат на роженските поляни.

Магията на Роженския събор се крие в това, че обединява. Хиляди българи от цялата страна и чужбина са тук, за да събудят родовата памет и да почерпят сила от опита на предците ни. „Обичам българското, на всеки възможен празник в България присъствам и се надявам младите да бъдат повече на такива”, казва Юлиана Михайлова. „Народното събира и обединява хората в любов”, убедена е тя.

В петъчния предиобед писнаха над 200 гайди и зазвучаха чанове, за да разказват легенди. А тези, които поддържат пламъка на родолюбието, са много. Чрез 3500 изпълнители още 2 дни Родопа ще пулсира в родни ритми, звуци и напеви.

Тази година посетителите на събора в Рожен ще могат да се запознаят с бита на нашите деди преди повече от 100 години. Специалнo етноселище показва как са изглеждали къщите на банатските и бесарабските българи и дава възможност да се разходите из македонска, северняшка, шопска и родопска махала.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here