МАГИЧЕСКИТЕ ЦВЕТОВЕ НА ОСТРОВ ОРМУЗ

Остров Ормуз е изключително сух, без прясна вода, без растителност и е изключително горещ през лятото, като температурите варират около 45* по Целзий. 

0
954

Край иранското крайбрежие в Персийския залив, на около 8 км от континента се намира остров Ормуз, малка могила от каменна сол, гипс и анхидрит с форма на сълза, чиито пейзажи приличат на картини, извадени от други светове.

Разположението му в средата на едноименния проток, докато се притиска към континента, позволява на остров Ормуз да прерасне в голямо търговско пристанище, което се развива като такова няколко века. Но разцветът му като стратегически залив отдавна е отминал. Днес най-голямото привличане на острова не са търговци, а туристи.

Червеният плаж

Червеният плаж, известен още като плаж Голи, е известен със своята червена почва, която се дължи на минерали и железен оксид. Тази почва се използва за храна и хората на острова приготвят един вид годен за консумация сос, наречен „Souraq“ и го използват в местната си храна. Този плаж има невероятна среда. Не само заради червените почви на този плаж, но той също става червен там, където морската вода се среща с брега.

Остров Ормуз е геологическо чудо тъй като на острова могат да бъдат намерени разнообразни почви с различни цветове, които са продукт на различни геоложки събития. Целият остров е солен купол, който се е издигнал нагоре през наслагващите се скални слоеве. Каменната сол или халитът е сравнително мек, така че губи формата си лесно и се разпространява по-скоро като течност, когато е под високо налягане. Нарастващата маса на острова не е направена само от сол. В нея са вградени слоеве от глина, карбонати, шисти и богати на желязо вулканични скали, някои от които са придобили фантастични нюанси на червено, жълто и оранжево, докато се движат нагоре и взаимодействат с вода и минерали от други скални пластове.

Най-изявеният от тези цветове е охра червено, което се среща навсякъде от плажовете до скалните маси. Местните експлоатират почвата за художествени и кулинарни цели. Пясъкът от остров Ормуз е бил използван в бои, козметика, керамични плочки и за екстериори на сгради. Местните жители на провинция Хормозган също пекат хляб, наречен „Томши“. Една от съставките на този хляб е цветната почва от остров Ормуз.

Rainbow Valley

Поради химически взаимодействия, остров Ормуз има почви с различни цветове, които са се образували поради различни химични реакции. В дъговата долина можете да видите разнообразна гама от почви, които са образували планини в процес на утаяване. Вар – бял цвят, мед – зелен цвят, желязо – червен цвят, както и различни елементи и съединения, са създали различни цветове.

Остров Ормуз е изключително сух, без прясна вода, без растителност и е изключително горещ през лятото, като температурите варират около 45* по Целзий. Единствените постоянни жители на острова са рибарите и тези, които добиват каменната сол на острова и червената охра.

Защо трябва да пътуваме до остров Ормуз?

Той има уникални пейзажи и девствена и различна природа. Лазурните и чисти плажове са осигурили разнообразие от спортове, които да практикувате. Също така ви позволява да се гмуркате във водите на Персийския залив. Едно пътуване до този остров ще ви запознае с начина на живот, обичаите, дрехите и местната храна в южната част на Иран.

Храна и деликатеси на Ормуз

В местните кафенета и ресторанти на острова ще изпитате различни вкусове и аромати, които няма да откриете в нито един друг ресторант с морски дарове в света. Когато видите менюто за храна, не забравяйте да попитате местните за напътствия. Някои от тези храни са много пикантни. Те също могат да съдържат вещества, които е възможно да не ви харесат много. Със сигурност трябва да опитате морските дарове на този остров, защото те са един от най-свежите и най-добрите продукти, които може да опитате там.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here