БИЗНЕСЪТ С ИСКАНЕ ЗА СПЕШНИ МЕРКИ ЗАРАДИ СКЪПИЯ ТОК

Притесненията на индустрията са, че цените на електроенергията ще продължат да растат, докато мине зимата.

0
140

Бизнесът настоява държавата да въведат извънредни мерки заради високите цени на тока, пише bTV.
Цената на електроенергията на борсата, откъдето фирмите купуват ток, днес е отбелязала абсолютен рекорд, откакто съществува свободния пазар у нас. Мегаватчас в сегмента ден напред за 8 октомври гони 400 лева. Цената, обявена за утре, е 351 лева.
Притесненията на индустрията са, че цените на електроенергията ще продължат да растат, докато мине зимата. Те вече се движат от паниката, а не от нормална икономическа логика, смята председателят на Федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

„Трябва сериозно да се помисли да се въвежда извънредно положение и да се види как да оцелее икономиката. Това 50 лева на мегават час в момента изглежда като едно хвърляне на едни пари от хеликоптер – който е отдолу ще вземе някакви пари, но на практика няма да свърши това, което е нужно на икономиката“, коментира Стаменов пред bTV.
В същото време поставят под въпрос мерките, които държавата обяви. Отстъпката между 15 и 30 лева за малкия бизнес, който не си е избрал доставчик на ток, едва ли ще се усети.
„Тези малки фирми, които нямат доставчик, реално плащат най-високите цени у нас. Дори над тези на борсата. Това реално означава, че ако един мегават час енергия за фирма без доставчик струва 500 лева, то с максималната отстъпка цената ще падне на 470 лева за мегават час. Тези отстъпки ще са за три месеца и трябва да влязат в сила от 1 ноември“, коментира Стаменов.
Под въпрос е и другата мярка – обещаните 50 лева за мегаватчас за всяка компания, но при няколко условия – ако има парламент, който да одобри поредна актуализация на бюджета за годината.
Правителството е предвидило тази мярка да действа шест месеца.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here