ЛЕЧЕБНАТА МАГИЯ НА БЪЛГАРСКИЯ МУРСАЛСКИ ЧАЙ

0
2462

За това растение билкарите казват, че е „Родопското чудо“. Мурсалският чай според родопчаните притежава магическа сила и чудодейни свойства. За „добре дошъл“, те гощават всеки пътник с топъл мурсалски чай – за тях това е най-добрият начин да пожелаят „живот и здраве“.

Легендата разказва, че мурсалският чай расте там, където са падали сълзите на Орфей, когато е търсел своята любима Евридика. Така на мястото на сълзите се появява една от най-лечебните билки познати по нашите земи – билка, за която казват, че е магическа и лекува всичко.

Още от древността по Родопа планина мурсалският чай е използван за лечение на болести засягащи гърлото и дишането. Билката се среща само в местността Мурсалица, над родопското село Мугла. Много хора смятат, че всички елементи, които са необходими на човешкия организъм се съдържат именно в мурсалската билка.

Друга легенда разказва, че бог Дионис сам е избрал мястото, където да расте билката. Там и до ден днешен се правят курбани по времето, когато тя се бере. Тъй като не се среща често у нас, мурсалският чай е включен в Червената книга на България.

В лековитата билка са изолирани 22 много важни микроелемента и минерали за здравословното развитие на човешкия организъм, като: натрий; калий; калций; магнезий; цинк; фосфор; силиций; кобалт; мед; желязо; селен и сяра; флаваноиди; антиоксиданти, танини и етерични масла.

Билката спомага за извеждането на токсините от организма и засилва имунната система. Има антиоксидантно, тонизиращо и укрепващо действие. Помага при заболявания на бъбреците, пикочните канали, трудно уриниране, проблеми с простата и оказва върху организма диуретично действие. Мурсалският чай спомага за намаляването на риска от високо кръвно налягане, инфаркт, инсулт и предпазва от развитието на раковите клетки.

Отварата от билката се използва за противовъзпалително, противомикробно и антибактериално въздействие, а също така и при лечение/профилактика на простудни състояния и заболявания на дихателната система. Мурсалският чай предпазва от развитие на атеросклероза. Народната медицина казва, че който го пие сутрин и вечер си осигурява здраве и дълголетие.

Мурсалският чай забавя процесите на стареене, благодарение на действието на мощните антиоксиданти.

Той подобрява мъжката потентност,

работата на храносмилателната система, предпазва от появата на атеросклероза, има добре изразено противовъзпалително и противомикробно действие, което го прави успешно приложим при хроничен гастрит, ентероколит и други чревни заболявания.

Как се приготвя мурсалски чай?

Нарязват се на ситно 4 стръка от билката (3 супени лъжици) и се запарват с 600 мл вряща вода за 10 минути.

Запарката се пие топла по 1 чаена чаша 3 пъти дневно.

Подслажда се с мед.

Може да се комбинира с други билки

При комбинация на мурсалски чай със зелен чай се получава чудесна напитка, за която се твърди, че предпазва от ракови образувания, засилва имунната система и притежава силно антиоксидантно действие.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here