Средно месечно по 12 000 от пловдивска област чакат на опашката за работа, като малко над 1300 от тях започват да се трудят, съобщава marica.bg.

Това сочат междинните данни на Агенцията по заетостта. Заявените свободни работни места пък са средно по 2400 на месец. Това означава, че за една позиция се борят по четирима души.

Всеки пети, който е на трудовата борса, трайно е останал без работа, заради ниска квалификация или претенции към предложената позиция. Статистиката показва, че 2517 от нашенците са регистрирани в Бюрата по труда повече от година.

Икономически добре развитите региони – Пловдив и Стара Загора – са първенци по откази за започване на работа. Причините обикновено били ниско заплащане и условия на труда, отдалеченост на работата от мястото на живеене или гледане на възрастни и болни близки. 15 на сто от безработните в пловдивска област са на възраст до 29 години.

Работодателите пък изпитвали глад за служители в преработващата промишленост, хотелиерството и ресторантьорството. Освен това недостиг имало и на продавачи, автомонтьори, оператори на машини и шофьори.

Сред дефицитните кадри били инженерите, медицинските сестри и селскостопанските работници. Липсата на служители се обуславяла от демографските тенденции, миграцията и ръста на икономиката, коментират от бизнеса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here