Лазарки пяха и благославяха в Родопските села

Лазарките в ''Родопи'' пяха обредни песни и благославяха за здраве, щастие и благоденствие.

0
252
Лазарова събота, позната повече в народните традиции и обичаи като Лазаровден, е сред най-светлите Християнски празници. Тази година Лазаровден бе на 27 април, по традиция ден преди Цветница и Страстната седмица.
Лазаруването е най-яркият обичай, с който е свързан Лазаровден. В народните традиции обичаят бил много повече от празнична традиция, тъй като неомъжените момичета трябвало задължително да лазаруват, за да станат моми, да имат правото да носят определени дрехи и да се готвят за намиране на жених.
Така Лазаруването представлявало своеобразно израстване, път от детството към живота на възрастните, преломен момент, от който започвало моминството и готовността на момата да пристане, обичай, изключително важен за момичетата, подготвящи се него с помощта на по-възрастни жени още от началото на Великия пост.
Осем дни преди Великден, когато народната традиция за Лазаровден става символ на възраждането на природата за нов живот, лазарките от община “Родопи“ пяха песни за здраве и благословия в домовете на хората.
Традицията бе спазена за поредна година и в част от населените места на общината момичета, облечени в български народни носии обиколиха домовете на хората.
Разгледайте галерията ни от пъстри и красиви снимки споделени във фейсбук групите:

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here