КРАЙ НА ДИСТАНЦИОННОТО ОБУЧЕНИЕ В ПЛОВДИВ И ОБЛАСТТА

Училищните директори са уведомени и трябва да представят графика до днес, който да бъде съобразен със спецификата на самото училище и епидемичната ситуация. 

0
262

По предложение на началника на РИО Пловдив Иванка Киркова Областният кризисен щаб взе решение поетапно от понеделник учениците от 5 до 12 клас да започнат училище във физическа среда, като всеки един директор трябва да изготви график за своето училище за присъствено и неприсъствено обучение до Коледа. Предложението и решението  са  съобразени с  указанията на МОН и изготвения алгоритъм от министър Красимир Вълчев. Решението е за всички училища в Пловдив и областта.

Училищните директори са уведомени и трябва да представят графика до днес, който да бъде съобразен със спецификата на самото училище и епидемичната ситуация. 

От РУО ще проследят процеса, ще указват методическа подкрепа, както и ще извършват необходимия контрол. По думите на Иванка Киркова от МОН са предоставени три варианта за организиране на учебния процес, но вариантите могат да бъдат много повече и съобразени с конкретната  ситуация в учебното заведение, с отсъстващите учители и  седмичната им заетост и с мнението на родителите, за да се намери най-правилното решение за всяко едно училище в областта.

Според нея, дори е възможно и промяна на седмичното разписание, защото от МОН е предоставена  достатъчно свобода за взимане на решения от страна на директорите.

„Ситуацията в момента е трудна за всички, но децата не могат да са затворени в къщи до пролетта. Това е вредно  за тяхното физическо и психическо и здраве. Разбира се, ще се спазва алгоритъма  и указанията на Здравното министерство при положителните случаи, което  се прави и до сега. Организацията в училищата трябва да е в полза на децата и учебния процес като цяло и решението е на директорите, които най-добре могат да направят преценка. Например е много важно децата в подготвителните класове в езиковите гимназии да учат присъствено, защото това е една от  най-важните години“, коментира областният  управител и председател на Щаба.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here