ГЪБАР СЛУЧАЙНО ОТКРИВА УНИКАЛЕН МЕЧ ОТ БРОНЗОВАТА ЕПОХА

"Ритнах го и установих, че това е острие, част от меч. След това разкопах още и намерих бронзова брадва", обяснява Новак.

0
267

Човек, отишъл за гъби в гора в Чехия, открива значително по-голяма находка – древен меч и бронзова брадва, които вероятно датират от преди 3 300 години.

Радио Прага съобщава, че през пролетта Роман Новак търси гъби на залесен хълм близо до дома си в източната част на Йесеничко, скоро след като е валяло. Гледайки към земята, той открива парче метал, което стърчи между камъните.

„Ритнах го и установих, че това е острие, част от меч. След това разкопах още и намерих бронзова брадва“, обяснява Новак.

Новак съобщава за своята находка на археолози и екип от близкия Силезийски музей в град Опава планират да проведат официални разкопки.

Древният меч е особено интересен на външен вид: Неговите помел и дръжка са сложно украсени с гравирани кръгове и редици от белези във формата на полумесец и въпреки че острието е счупено близо до дръжката, е запазен цял.

Вътрешността на острието на меча е куха, другите несъвършенства в структурата му също предполагат, че вероятно е използван с ритуална цел. 

„В момента обхождаме старателно района и търсим други възможни находки“, обяснява археологът Йиржи Юхелка (Jiří Juchelka) от Силезийския музей. Мястото е далеч от съвременните градове и известни праисторически селища, разказва той, в „археологически маргинален“ район, където не са регистрирани други находки.

Юхелка и колегите му провеждат няколко анализа на артефактите, включително тестове за химическия им състав и рентгенови сканирания, за да разкрият вътрешната структура.

Те установяват, че украсеният бронзов меч е изработен през бронзовата епоха в Северна Европа – и прилича най-много на мечовете „Vasby“, кръстени на града в Швеция, където е намерен ранен образец.

Видовете метали, използвани в меча, показват, че той вероятно е направен извън региона, където е намерен, докато бронзовата брадва може да е местно производство, смятат учените.

Рентгеновите сканирания показват наличието на въздушни мехурчета в меча, вероятно резултат от начина на изработване – най-разпространената техника за правене на мечове по онова време включва изливане на разтопен бронз в калъп, а практиката на коване на нажежен метал в определена форма се появява по-късно. Въздушните мехурчета също обясняват защо мечът не е бил особено здрав, смятат изследователите.

Юхелка предполага, че мечът може да е бил използван за церемонии, а не в битка; археолозите обаче не са сигурни как мечът и брадвата са се озовали заедно в чешката гора.

„Находките може да са свързани с религиозна тема, или може да са част от бронзово съкровище“, завършва ученият. „Не е лесно да се каже въз основа на това, което знаем.“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here