КМЕТОВЕ СРЕЩУ ПОПРАВКИ В ЗАКОНА, КОИТО СПИРАТ СТРОИТЕЛСТВО В ИМОТИ БЕЗ ОБЩИНСКИ ПЪТ

0
792

Огромна част от кметовете на общини в България, както и представители на браншовите организации скочиха срещу новите изменения на ЗУТ, които блокират стотици инвестиционни намерения. Въпреки че поправките в ЗУТ влязоха в сила през март, последните три месеца редица общини, включително и Пловдив, масово отказват строителни разрешителни и стопират инвестиции. Причината е, че според една от поправките не може да се издава строително разрешение без да има приложна улична регулация.

Поради тази причина  Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще проведе и работна  група с  цел промяна на спорния текст на чл.148, ал.16 от ЗУТ.

„Работната група ще разгледа всички предложения на съсловните организации и ще бъдат направени и други належащи промени в ЗУТ с цел да се отговори на обществения интерес”, съобщават от министерството.

Поправка в ЗУТ, която разбуни духовете, гласи:

„Разрешение за строеж в урегулиран поземлен имот се издава само при приложен подробен устройствен план по отношение на регулацията, в т.ч. уличната регулация, свързваща обекта с уличната или пътна мрежа и осигуряваща достъп до съответния поземлен имот. При урегулиран поземлен имот с лице на повече от една улица е достатъчно уличната регулация да е приложена по улицата, по която се осъществява достъпа до строежа“.

Това означава, че без общинска улица до съответния имот, той не може да получи строително разрешение. Дори да има изграден път, който е частен, той трябва да бъде взет от съответната община и едва тогава да  се издаде строително разрешение.

През последните години все повече собственици даряват имотите си на Община Пловдив за изграждане на улици. Причината е, че Община Пловдив при подадено заявление е длъжна да отчужди имота за улична регулация, но няма срокове за това. Иначе казано – уличната регулация може да влезе в програмата на Общината за отчуждаване, но  да стои десетилетие там заради финансовата невъзможност да се вземат всички имоти, а след това да се изгради улица.

В Община „Родопи“ пък, която от своя страна е първенец по ново строителство и разрешителни за строежи, проблемът добива следния характер:

Един голям частен имот е разделен на няколко части, които са закупени от различни лица. Тези от тях, които са с вътрешен имот, изпадат в ситуация, в която трябва да се преборят с нежеланието на техните съседи с излаз на общински път да дарят парче от собствеността си на общината.

Така вътрешните имоти могат никога да не получат разрешение за строеж, заради своите съседи, които отказват да дарят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here