КАРДИНАЛ БЕЧИУ- ОСЪДЕН ЗА ИЗМАМА НА СТОЙНОСТ 350 МЛН. ЕВРО

0
687

73-годишният кардинал Анджело Бечиу очаква присъда от съда на Ватикана по обвинение, че е похарчил сумата от 350 млн. евро, която е била собственост на църквата, за провалила се сделка за закупуване на имот в луксозен квартал в Лондон, пише segabg.com

Кардинал Бечиу бе уволнен от папата през септември, когато се появиха съобщенита за финансови престъпления. “Дойче Веле“ припомня, че от 2011 до 2018 г. някога близкият до папата Бечиу е бил заместник на държавния секретар по общите въпроси, а след това става кардинал и префект на Конгрегацията. 

Разследване, продължило две години, разкри как Ватиканът е загубил милиони евро, включително дарения от поклонници, след като Вечиу се е опитал да купи бивш склад в района на Челси през 2014 г.

Обвиненията срещу него включват и насочване на пари към бизнеси, управлявани от братята му в родната им Сардиния.  Разследващите са открили и голяма сума пари в сметка на 40-годишната Сесилия Мароня, която също е от Сардиния. В италианските медии тя става известна като “Дамата на кардинала“. В банкова сметка на нейната фирма в Словения са били преведени около 575 хил. евро. Голямата част от сумата жената е инвестирала в модни аксесоари и охолен живот.

Бечиу отрича всички обвинения и твърди, че е жертва на заговор. Други девет души също са обвинени в подобни престъпления, включително изнудване, присвояване, пране на пари и злоупотреба с длъжност в рамките на Ватикана.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here