Как се самоопределяте – късметлии или каръци по природа? Истината е, че няма такова нещо като „късмет по природа“. Природата си има по-добра работа, от това да си играе с човешкия „късмет“. Това, което ние наричаме късмет, е отражение на нашите мисли и действия. Нека сега да зададем въпроса отново.

ЧУВСТВАТЕ ЛИ СЕ КЪСМЕТЛИИ?

Един мъдър английски психолог на име Ричард Уайсман провежда 10-годишно проучване по въпроса за късмета.

За целта на проучването си той пуска обяви в различни вестници, призовавайки хората, които се считат за късметлии или пък за каръци да се свържат с него. Общо 400 души се включват в проучването със своето позвъняване.

В един от своите експерименти Ричард Уайсман

кара хората от отсрещната страна да преброят снимките във вестника, в който се е намирала обявата, и да му кажат точния им брой. На хората, смятащи, че имат лош късмет, им отнема поне две минути да ги преброят. На щастливците – само няколко секунди.

Защо? Защото още на втора страница имало съобщение „Спрете да броите, снимките  в този вестник са 43“.

От този експеримент става ясно, че хората, които вярват, че са късметлии, са по-отворени към нови възможности и проявленията на „късмета“ по пътя към това, което търсят.

В друг от поредицата експерименти

Уайсман представя на двете групи един и същ сценарий:

Представете си, че сте в банка, когато въоръжен обирджия влиза. Той изстрелва точно един куршум и те уцелва в ръката. Как би оценил случващото се – като добър или лош късмет?

Хората, смятащи, че са лишени от късмет или преследвани от лош късмет, оценяват хипотетичната ситуация от казуса като израз на лош късмет. Не стига, че се намират на неправилното място в неправилното време – когато въоръжен обирджия влиза в банката, ами и куршумът уцелва точно тях.

Хората, приемащи се за късметлии, обаче виждат ситуацията като чист късмет – все пак е можело да бъдат уцелени в главата.

„Късметлиите имат тенденция да допускат как лошият късмет би повлиял на живота им и по този начин успяват да бъдат по-доволни от себе си и живота си. Това им помага да продължават да имат високи очаквания за бъдещето и увеличава вероятността наистина да имат „късметлийски“ живот“, пише психологът в своя статия относно проучването.

КАК ДА ОБЪРНЕМ КЪСМЕТА НА СВОЯ СТРАНА?

С експериментите си Уайсман открива четири принципа, които биха ни направили по-големи късметлии и биха подобрили живота ни.

  1. Максимизирайте шанса за нови възможности.Бъдете по-отворени към нови преживявания и придобийте по-спокойно поведение в всички сфери на живота. Не може да твърдите, че нямате късмет, защото никога не сте откривали монета на улицата, и затова никога да не гледате към земята.
  2. Вслушвайте се в интуицията си. Дишайте, Вселената не е срещу вас и ако избиете тази мисъл от главата си, може би ще си направите място за по-мотивиращи мисли и ще започнете да виждате възможностите и късмета около вас.
  3. Очаквайте положителен развой на събитията.Късметлиите приемат, че всичко ще бъде наред. Това им помага да продължават напред, дори и да се сблъскат с провал.
  4. Превърнете „лошия късмет“ в шанс.Нещата винаги могат да бъдат по-зле, дори и да си мислите, че няма как. Помислете над това и не се съсредоточавайте над лошото, а погледнете от добрата страна и бъдете благодарни. Поемете контрол, вместо да се предавате.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here