КАК БЪЛГАРИТЕ ЗАД ГРАНИЦА МОГАТ ДА ГЛАСУВАТ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗБОРИ

0
2207

На 26 май българите ще избират седемнадесет свои представители в Европейския парламент (ЕП) от общо 318 кандидати на 13 партии, 8 коалиции и 6 инициативни комитета. В чужбина са разкрити 191 секции, в които могат да гласуват живеещите и пътуващите зад граница българи (още за секциите вижте тук).

Гласуването е задължително, но санкция за негласуване няма. Зад граница правото на глас се упражнява единствено чрез хартиена бюлетина и няма възможност за машинно гласуване, както в 3 хиляди секции в страната.

Българите зад граница, които вече са подали заявление за разкриване на секция, ще трябва да гласуват в съответната секция. Останалите ще могат да гласуват в която и да е секция, след като представят документи за самоличност и попълнят декларация, че не са гласували на друго място. Същото важи и за всички пътуващи в чужбина българи.

КЪДЕ СА СЕКЦИИТЕ

Списък с адресите и номерата на разкритите зад граница секции е публикуван на сайта на Министерството на външните работи (вижте тук).

В Гърция, където за трите почивни дни се очаква да пътуват много българи, секциите са 13 – три в Атина, една в Солун, една в Кавала, една в Каламата, четири на о. Крит, една в Неа Муданя, една в Никити и една на о. Родос.

В Румъния секцията е само една и е в посолството в Букурещ. В Северна Македония също е една – в Скопие. В Сърбия са две – в посолството на страната ни в Белград и в консулството в Ниш, а в Турция са четири – в Истанбул, Анкара, Одрин и Бурса.

Във Великобритания и Германия има по 24 секции – в посолството в Лондон са четири, а тези в Берлин – три. В Испания са разкрити 16, във Франция – 10, а в Италия – 6 (къде са секциите вижте тук и тук).

Гласуването – само с хартиена бюлетина

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час – до 21.00 часа.

След като избирателят се легитимира, той е дописан в избирателния списък в случай, че не е подал заявление за разкриване на конкретната секция. В този случай се попълва и декларация, че избирателят не е гласувал на друго място.

Всяка бюлетина за европейските избори е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба й има място за два печата на секционната избирателна комисия. В долния й десен ъгъл има осемцифрен номер, който се откъсва по перфорирана линия от член на комисията след гласуването.

От лявата страна на бюлетината са вписани наименованията на всички партии и коалиции, регистрирали кандидати за евродепутати, както и имената на независимите кандидати; а от дясната има кръгчета за отбелязване на преференция, в които има номера от 101 до 117, т.е. за седемнадесетте кандидати в съответните листи. Има и възможност „Не подкрепям никого“.

Гласува се само в тъмната стаичка. Избирателят отбелязва вота за партия, коалиция или независим кандидат за евродепутат, като поставя знак Х или V в квадратчето с номера на избраната от него политическа формация, на независим кандидат или в това на опцията „Не подкрепям никого“. Отбелязването с тези знаци е действително само ако е с химикал, пишещ със син цвят.

Преференциалният вот – по желание

По желание избирателят може да отбележи и преференция, т.е. глас за определен кандидат за евродепутат от листата на предпочитаната политическа формация. Прагът за валидност на преференциите е 5%, т.е. листата ще се размества, ако даден кандидат е събрал подкрепа от повече от 5 на сто от гласувалите за партията и коалицията, която го издига.

ВАЖНО! За първи път обаче номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите – от 101 нагоре. Целта е да се избегнат преференции по т.нар. феномен 15/15, когато номерът на политическата формация съвпада с номера на кандидата.

За да отбележи преференция, избирателят е нужно да знае точно кой номер в листата е фаворитът му и да постави Х или V в съответното кръгче. Преференцията е действителна, ако е отбелязана само в едно кръгче със съответния знак. Ако няма отбелязана преференция, гласът не се брои за водача на листата.

Накрая избирателят сгъва бюлетината, излиза от тъмната стаичка, подава я на член на комисията за втори печат и я пуска в прозрачната урна.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here