ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

0
7157

Христос Воскресе, скъпи читатели!

Поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни наши читатели, като ви пожелаваме светлината на Възкресението и радостта от Божията победа никога да не угасват в нашите сърца! Нека мирът, благоденствието, здравето и радостта да бъдат в домът на всеки един от нас!

 Възкресение Христово (Великден) е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници.

Смята се, че възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род.

В събота срещу неделя, точно в полунощ, всички християни се поздравяват с „Христос воскресе!“. Споделяме този поздрав, обикаляме църквата и си носим запалената свещичка у дома.

За великденският поздрав и правилното му произнасяне

Великденският поздрав е обичай, разпространен сред православните, древноизточни и други християнски общности, които се поздравяват в първия ден на Великден.

Правилният поздрав на български език е „Христос воскресе!“ (пише се със „с“, а не със „з“). Правописът на традиционния великденски поздрав не е изрично нормиран, но тъй като поздравът е на църковнославянски, е редно да се следва църковнославянският правопис. Затова правилно написаният поздрав е „Христос воскресе“, а не възкресе, възкръсна и т.н. Отговорът на този поздрав е „Во истину воскресе“.

Тук е запазена старата падежна система, която вече не е актуална за българската граматика. Значението е – за истината възкръсна, което е различно от потвърждението, че наистина се е случило това действие.

„Христос Воскресе! Воистину Воскресе!“ – това е нашият победен поздрав за Възкресение Христовотово. Това са думите, които ще изричаме през следващите дни вместо поздрав. И когато казваме „Христос воскресе!“, ние отправяме на човек пожелание да живее вечно.

Български народни обичаи и традиции  за Великден

Според народната традиция Великден отбелязва възкръсването на природата за нов живот, победата на пролетта над зимата.

На този ден малки и големи се чукат за здраве с боядисани в червено яйца – символ на пролятата христова кръв. Чието яйце се окаже най-здраво, той ще бъде най-здрав през цялата година.

По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание.

Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий – Христос. Момите и момците на този ден се появявали на тях с новите си дрехи.

Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава „Христос Возкресе“.

Вековна традиция за празника е на трапезата да присъстват боядисаните яйца. За първи път с боядисани яйца се чукат в нощта след Възкресение Христово, а за тези, които приемат причастие на Великден – след това.

Най-радостен в семейството е този, на когото яйцето остане здраво – той ще бъде здрав през годината.

Характерни за Великден са и козунаците, чиято история е от три столетия. У нас козунаците се приготвят след 1920 г, и то първо в градовете. На празничната трапеза присъства след дългия пост и агнешкото месо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here