ГОЛЯМ ПРОТЕСТ СРЕЩУ КАРИЕРАТА В БЕЛАЩИЦА

Жителите на 6 села край Пловдив смятат, че са изправени пред екологично бедствие

0
1825
Местните настояват за спиране на работата на двете кариери

Протест и пътна блока на околовръстния път на Пловдив организират днес жителите на Белащица и на 6 други села, които излизат на бунт срещу кариерата за добив на инертни материали над селото. Протестът на жителите но община „Родопи“ ще бъде подкрепен и от жители на Пловдив. Протестиращите днес ще блокират подхода от магистрала „Тракия”, който води към Асеновград.

Белащенци от години водят борба срещу кариерата с мотив, че са изправени пред екологично бедствие. Затова днес излизат на протест, за да изразят недоволството си в празничния ден, както и да привлекат по-сериозно вниманието на отговорните власти към проблема.

Според местните жители кариерата създава риск за околната среда и за здравето им.

„Гърмежите са непрекъснати, вятърът разнася видим прах, респираторните проблеми сред хората са факт, местният лекар ги отчете”, заявява протестираща от село Белащица.

Други хора се оплакват, че къщите им са напукани от взривовете в кариерата!

Местните настояват за спиране на работата на двете кариери.

„Извършени са над 40 проверки, издадени са 6 предписания. Имаме издадени 5 акта на двете кариери. Два се обжалват”, заяви Стефан Шилев, директор на РИОСВ-Пловдив.

По думите му в момента стойностите на замърсяване не превишават нормите.

От Министерството на енергетиката заявиха, че на фирмата е издаден акт за 50 000 лева, но той се обжалва.

От фирмата пък твърдят, че това, което извършват, е напълно законно и разполагат с всички документи. Концесията им изтича през 2021 година и те са поискали удължаването ѝ с още 15 години.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here