ГИГАНТСКИТЕ КАМЕННИ СФЕРИ НА КОСТА РИКА

Едни от най-загадъчните феномени на Земята.

0
2000

Сферите на Дикис, наречени така заради района, в който са открити – на дъното на река Тираба, известна с името Дикис, са описани за първи път през 30-те години на миналия век. Там по земята са разпръснати стотици гладки каменни сфери с перфектни пропорции и различни размери. Най-големите от тях са с диаметър до 2 м и тегло до 16 тона. Някои от сферите лежат на земята, а други са частично вкопани в нея.

Произходът и функцията на стотиците сфери е неизвестен. Местни легенди разказват, че в тях има скрито злато. Част от тях били отворени, но се оказали празни. Според някои теории, сферите символизират небесните тела и обозначават границите между земите на различните племена.

Подобни кълба са открити и в други части на Централна Америка. Никъде обаче те не са толкова много и „така перфектни” като тези в Коста Рика, където археолозите са преброили около 300 на брой.Толкова години след откриването им обаче мистерията около създаването им си остава неразгадана.
Кой е направил тези топки и каква е била целта им – учените нямат единен отговор, а само хипотези.
Повечето сфери са изработени от гранодиорит – магмена скала, близка по състав до гранита. Няколко сфери са от кокина – здрав материал, подобен на варовик.
Мистерията около появата на топките пък дава свободна възможност за създаването на най-различни митове. Според един кълбата идвали от изгубения континент Атлантида, според друг са дело на самата природа.
Сред най-разпространените тези е тази, че камъните са имали астрономически функции в праисторическа Америка. Много от тях са открити на групи до 20 броя, често разположени в геометрични фигури като триъгълници, четириъгълници или пък прави линии. В много случаи тези фигури сочели към магнитния север на Земята. Според някои те даже били навигационни маркери за кацащи космически кораби.
С извънземни е свързана и друга интересна теория за топките. Според нея каменните сфери са били поставени на специални места от индианците в епохата много преди идването на Христофор Колумб и са служели като трафопостове на боговете. Както и на всички други древни монолити, тяхната функция била да улавят и настройват течащата световна енергия. Т.е. каменните кълба били „камертони на земята”, които вибрирали и предавали  различните честоти, които пък след това били улавяни от извънземните.
Друга разпространена теза е, че каменните кълба може да са служели и като религиозни или церемониални символи.Изследователите са единни само по един въпрос – топките са дело на човешка ръка, което ги прави наистина впечатляващи. Интересно е също така, че не е намерена нито една недовършена топка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here