„НЕПОТОПЯЕМИЯТ“ САМ– КОТАРАКЪТ, КОЙТО ИЗПОЛЗВА ДОБРЕ СВОИТЕ 9 ЖИВОТА

Сам няма военни отличия или рангове, но има невероятна бойна история.

0
2381

С английското прозвище „Непотопяемия“ Сам е германският черно-бял котарак Оскар.

Историята му звучи като холивудски сюжет на приключенски филм. Започнала е в Kriegsmarine – нацисткия флот и завършила в Кралския британски флот.

Оскар бил взет на борда на „Бисмарк“ – флагманът на Kriegsmarine. След яростна битка в Атлантическия океан огромния кораб бил потопен. Оцелели само 114 души и Оскар. Те били спасени от минаващия наблизо британски кораб „Косак“, на борда на който Оскар живял няколко месецa. На 14 ноември 1941 година торпедо ударило „Косак“ и го потопило на около 50 километра от Гибралтар. Котаракът преживял и това, като достигнал до брега заедно с други оцелели от екипажа.

Вече известен като „Непотопяемия“ Сам, той бил взет на борда на британския самолетоносач „Арк Роял“, който преди това, заедно с потъналия „Косак“, бил взел участие в битката за потопяването на „Бисмарк“.

И пак съдбата на котарака не му изневерила.

Самолетоносачът бил ударен от германско торпедо и потънал на следващия ден. Оскар отново оцелял. Бил намерен вкопчен в плаваща дъска. Бил „разгневен, но съвсем невредим“.

Котаракът надживял 3 могъщи бойни кораба. Те отишли на дъното, но не и „Непотопяемия“ Сам.

След третото корабокрушение дошъл и краят на морската служба на Сам/Оскар. Той бил приет и гледан в офиса на губернатора на Гибралтар, а впоследствие – в дома на моряк от Белфаст. Негово изображение, наречено „Оскар, котката на Бисмарк“, украсява стената на Националния морски музей в Гринуич.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here