ГЕРБ ВРЪЩА ПРЕФЕРЕНЦИИТЕ СЛЕД СРЕЩА С БОРИСОВ

ЗАПОЧВАТ И ПРОЦЕДУРА ЗА ИЗБОР НА НОВА ЦИК

0
2348
"Или чрез вето на президента, или, ако не наложи, веднага да се внесе от депутатите законопроект и да се върне старото положение“, нареди премиерът след срещата.

След като миналата седмица с гласовете на ГЕРБ, ДПС, НФСБ и Воля преференцията беше обезсмислена, днес от партията на премиера Бойко Борисов обявиха, че ще върнат старите правила. До това се стигна, след като Борисов свика заседание на Изпълнителната комисия на партията в понеделник заради последните промени в Изборния кодекс, които бяха направени спешно на среднощно заседание на депутатите в четвъртък.

„Или чрез вето на президента, или, ако не наложи, веднага да се внесе от депутатите законопроект и да се върне старото положение“, нареди премиерът след срещата.

Това означава, че бъде върнат досегашният праг за преференциите – за евроизбори 5% от гласове за дадената листа, а за парламентарни – 7%. Приетите от ГЕРБ и ДПС миналата седмица поправки предвиждаха кандидат на по-задна позиция да може да измести друг, само ако събере толкова преференции, които са необходими са вкарването на един депутат, евродепутат или общински съветник.

ВСЕ ПАК ПАРЛАМЕНТЪТ ЩЕ ИЗБЕРЕ НОВА ЦИК ПРЕДИ ЕВРОВОТА.

От ГЕРБ промениха мнението си и за друго след спешната среща с премиера – все пак ще бъде започната процедура за избор на нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК).

Миналата седмица управляващите отхвърлиха приложението на БСП да бъде започната такава процедура. Мандатът на сегашната ЦИК изтича през март. По закон членовете на комисията трябва бъдат подменени най-рано три месеца преди и най-късно месец след изтичането на мандата им.

Въпреки това от ГЕРБ бяха твърдо против такива смени само два месеца преди вота. Те подкрепяха тезата си с текст от закона, според който „членовете на комисията изпълняват правомощията си и след изтичането на техния мандат до встъпване в длъжност на новите членове“.

Сега обаче по нареждане на премиера процедурата все пак ще бъде започната.

Срещата на ГЕРБ беше свикана, след като през почивните дни зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов призна, че решението да бъде подкрепено предложението на ДПС за промени в Изборния кодекс е било в името на „продължаването на работата 44-ото Народно събрание и стабилността“. През почивните дни различни депутати от най-голямата партия защитаваха решението преференциите да бъдат обезсмислени.

Промените в Изборния кодекс станаха причина БСП да обяви, че напуска Народното събрание, тъй като според левицата „нарушават законността, свободния избор на българските граждани и гаранциите за честни избори“. БСП постави няколко условия на управляващите, за да се върнат депутатите ѝ в пленарна зала: избор на нова ЦИК, отмяна на срамните среднощни гласувания от онзи ден, връщане на преференцията, нов дебат за машинното гласуване, всеки да може да си търси правата с касационна жалба.

На практика ГЕРБ изпълняват исканията на БСП с днешното решение на премиера.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here