ГЪРЦИЯ ДАВА 17 МЛН. ЕВРО ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ В НАЧАЛНИТЕ УЧИЛИЩА

В 950 начални училища на децата ще се предлага всеки ден безплатно топъл обяд, като е необходимо само разрешение от родителите

0
2001

Гръцкото правителство финансира със 17 милиона евро програмата за плодове и зеленчуци в началните училища, както и безплатен топъл обяд. Изисква се единствено съгласие от родителите, за да бъдат включени децата в инициативата за здравословно хранене.

Плодове, зеленчуци и млечни продукти ще получават ежедневно и безплатно децата в 800 начални училища в Гърция. Целта е малките ученици да изградят навици за хранене с плодове и екологично чисти храни. Млечната схема включва кисело мляко, кашкавал и сирене.

За втора година продължава и програмата „топъл обяд в училище“. В 950 начални училища на децата ще се предлага всеки ден безплатно топъл обяд, като е необходимо само разрешение от родителите.

В отделни зали децата се хранят заедно под надзора на обучени специалисти, които ги запознават с ползата от екологично чисти храни. Създават им навици за хранене и здравословен подбор на храната.

Проучвания сред децата в Гърция показват, че по-голямата част не приема повече от един плод на ден. Според Европейската здравна организация всяко пето дете в Гърция е с наднормено тегло.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here