ГАЛЪП ИНТЕРНЕШЕНЪЛ: НАД ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИ СА ДОВОЛНИ ОТ ЗАПЛАТАТА СИ

0
1912
Distressed young manager man holds her head with hand. Modern office man at working place, depression and crisis concept

Над половината от българите са доволни от заплащането си, а 70% са удовлетворени от работата си. Данните са от две изследвания на „Галъп интернешънъл“, предоставени на възобновената рубрика „Къде сме ние?“ на „По света и у нас“ на БНТ и предаването Европа.

Оказва се, че българите са по-доволни от заплатите и работата си, отколкото средно хората по света.

Разбира се, преди да отговорят на въпросите в анкетите, участниците е трябвало и да преценят до каква степен могат да се надяват на нещо по-добро.

Мнозина казват, че българите са черногледи и че една от причините е нарастващата бедност у нас.

Ново изследване обаче показва, че 52% от българите са доволни от заплатата си, а 30% не са. Това ни нарежда около средното за света. Глобалните резултати показват, че 49% от работещите по света удовлетворени от месечните си  възнаграждения. Недоволните са 29 на сто.

В същото време обаче делът на българите, които са доволни от работата си е далеч по-висок – 70%. Оказва се, че страната ни е на трето място на Балканите по този показател. На първо място е Северна Македония, където 76 на сто са щастливи от това, което вършат, а на второ е Румъния. Най-недоволни по нашите ширини са сърбите.

Позициите на 4-те държави са същите и когато говорим за заплатата – в Румъния и в Северна Македония са по-доволни от нас.

По света 68% от работещите харесват работата си, а само 15 на сто са недоволни. В Европейския съюз цели 72% са щастливи с избора си на работно място. Най-доволни са в Индия – 76% отговарят положително. Страната държи първа позиция сред регионите и големите страни по удовлетвореност и от заплащането. На другия полюс е Русия със само 34% доволни. Същевременно обаче половината руснаци са одобряват работата си. Тенденцията е същата в България – по-голям процент си харесват работата, отколкото месеното възнаграждение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here