ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРИЗНА: ИМА РАЗЛИКИ В КАЧЕСТВОТО НА ХРАНИТЕ

Проучени от Брюксел 1400 проби от едни и същи продукти в 19 държави разкриха двойни стандарти

0
1889
Една трета от тестваните продукти се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав

Общоевропейско проучване на едни и същи марки на 1400 хранителни продукта в 19 членки на ЕС е разкрило двойни стандарти в производството им и в западноевропейски, и в източноевропейски държави, обявиха от Европейската комисия в понеделник.

Тестовете за състава на изследваните продукти са били извършени от Съвместния изследователски център – службата за научни дейности и познания към Еврокомисията. Обработени са били 1380 проби от 128 различни хранителни продукта от 19 държави от ЕС, сред които и България..

Хранителни продукти се продават в различните страни от ЕС под еднаква или сходна марка, но имат различен състав.

Едва в 23% от случаите говорим са еднакво съдържание и еднаква лицева страна на опаковката. Почти 1 от 10 проверени стоки е била с еднаква опаковка навсякъде, но с различен състав според държавата, от която я купувате.

Други 22% от продуктите са с различен състав, но сходно направена опаковка. При 27% и дизайнът на опаковката, и рецептата и вложените продукти са варирали на различните пазари.

От ЕК подчертават, че „не се наблюдават географски тенденции” и че „разликите в състава, открити в тестваните продукти, не означават непременно разлики в качеството”.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here