ГРЪЦКАТА АРМИЯ Е В БОЙНА ГОТОВНОСТ ЗАРАДИ ПРОВОКАЦИИТЕ НА ТУРЦИЯ В СРЕДИЗЕМНО МОРЕ

0
2067

Гръцката армия е в бойна готовност за реакция срещу Турция поради продължаване на евентуално „провокативно“ настъпление в източната част на Средиземно море, съобщи гръцкият ежедневник „Катимерини“, цитиран от БГНЕС.

Според него, въпреки призивите на ЕС Турция да спре сондажите на нефт и газ в изключителната икономическа зона около Кипър, Гърция остава в режим на готовност, за да предотврати ескалация в Източното Средиземноморие.

Гръцките партии преодоляха острите си спорове в предизборната кампания и подкрепят изцяло гръцкия премиер Алексис Ципрас за позицията му за заплахата от навлизане на турски сондажен кораб в гръцки териториални води.

Вестникът добавя, че ключовият въпрос за Атина е как да реагира, ако Турция проведе проучване, според гръцките власти, в гръцкия континентален пояс.

„Плановете се основават главно на маневри от гръцката флота, тъй като Турция използва изследователски кораби, за да утвърди присъствието си в региона, но гръцката авиация ще играе роля при какъвто и да било отговор“, заяви гръцкият вестник.

Гръцкият премиер отхвърли възможността да приеме предложението на френския президент Еманюел Макрон за присъствие на френски бойни фрегати във водите източно от остров Родос и южно от остров Кастелоризо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here