ДВЕ ДОЗИ КОВИД ВАКСИНА ДАВАТ ИМУНИТЕТ ЗА ГОДИНИ

0
628

Засега доказателствата са, че прекаралите заболявания и отговорилите активно на двете дози ваксина са защитени от коронавируса най-малко години или даже доживот.

Това коментира в студиото на „Лице в лице“ бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Според него „ако си много уплашен, може да се ваксинираш трети път“, като подчерта, че „антителата падат, но те не са тази, които правят основната защита, основното са клетките на паметта на лимфните възли и костния мозък“.

Според проф. Кантарджиев в момента имаме ръст на новозаболелите заради по-заразния „Делта“ вариант, но и заради това, че „имаме един план на Министерския съвет за справяне с пандемията и изведнъж разбрахме, че този план не трябва да се спазва“. Бившият член на Националния оперативен щаб разкритикува действията на здравните власти, като подчерта, че те са създали недоверие у хората.

„Всички лекари, които говореха срещу ваксините или поне голяма част от тях, направиха политическа кариера. Образованият българин трябва да си зададе въпроса защо са говорили така – като е такова посланието към народа, не трябва да се чудим, че реакцията на народа е такава“, отбеляза Кантарджиев, като специално посочи, че тази „политическа кариера“ може да включва и министерски пост.

Той подчерта, че не е за строги мерки, но е нужен контрол и с помощта на полицията и БАБХ така че ограниченията да се спазват: „Това, което при втората и третата вълна достигахме за 4-5 седмици като заболеваемост, сега при четвъртата вълна и много по-ниско изходно ниво го постигнахме за три седмици“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here