ДЪРВОРЕЗБОВАНИТЕ ВРАТИ В ЗАНЗИБАР–ИСТИНСКИ ПРОИЗВЕДЕНИЯ НА ИЗКУСТВОТО

Дърворезбованити врати са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

0
409

Има едно нещо, което неминуемо привлича вниманието на всички туристи и посетители на град Занзибар и това са дървените резбовани врати, които са истински произведения на изкуството. Те могат да бъдат видяни почти навсякъде в културния център на град Занзибар, наречен Стоун таун (Каменния град) и построен преди повече от 500 години от португалците.

В Стоун таун съжителството на суахилската, арабската и индийската традиции е може би най-видимо именно в дизайна на вратите на домовете и сградите. Детайлна дърворезба, орнаменти и минимализъм характеризират културните корени на островния град.

Най-старата врата с дърворезба датира от 1695 г. Тя днес се отваря за всички, които искат да посетят Мемориалния музей на мира, намиращ се в Стоун таун.

Някога по входните врати лесно е можело да се определят социалният статус и професията на собственика на дома. Суахилските врати са най-прости и обикновени, без орнаменти. Другите два типа врати са арабските и индийските, които лесно могат да бъдат различени. Вратите с арки са от индийския тип. Те често са допълнени с шипове.

Тези врати се появяват в Занзибар заедно с индийските търговци. Шиповете на вратите били предназначени за защита срещу нападения от слонове, но тъй като в Занзибар нямало слонове те останали просто като украшения на вратата, като повишавали статуса на собственика. Арабският тип врати по правило са с правоъгълна форма и често над входа могат да бъдат видяни надписи на арабски език – обикновено цитати от Корана.

Днес зад прекрасните резбовани врати живеят както заможни, така и по-бедни хора, защото след революцията на острова през 1964 г. много от домовете на елита са отнети и дадени на бедните. Всяка година уникалните дърворезбовани врати на Каменния град стават все по-малко. Те се радват на особен интерес от колекционерите и някои по-бедни жители решават да ги продадат. Цената им на търгове започва от 10 000 долара.

Все пак повечето жители на острова, независимо от материалното си състояние, се стремят да запазят старите дървени врати или си поръчват нови, също резбовани, икономисвайки от стените, покрива и вътрешното пространство на дома си. Днес в Стоун таун има около 500 старинни резбовани врати, а до неотдавна броят им е надвишавал 800 като не е имало две еднакви врати.

За да се съхрани историческото наследство на острова, Стоун таун и неговите дърворезбовани врати са включени в Списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here