ДПС И ПЕЕВСКИ ОТВРЪЩАТ НА УДАРА: ПРЕДЛАГАТ ПАРТИЙНА СУБСИДИЯ ОТ 0 ЛВ.

0
2024

Предложението на ГЕРБ няма да подкрепи ме, но ще подкрепи ме да е 0 лева субсидията.“ Това каза депутатът от ДПС Делян Пеевски при четвъртото му появяване в парламента за две години.

„За нас това е див популизъм, което се предлага. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това значи фалит на партиите при 1 лв. субсидията. Нормално е, ако ще се променя моделът на финансиране, да бъде 0 лв. и отворено финансиране от американски тип от ясни и прозрачни донори“, каза Пеевски. Той смята, че субсидия от 1 лв. означава фалит на партиите. „Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите. Изборът е на партиите“, каза още Пеевски. След това напусна парламента.

Тази седмица предстои „сблъсък на популизмите“ в парламента при предстоящото обсъждане колко да бъде субсидията за партиите. От едната страна ще бъде ГЕРБ с предложението на лидера си Борисов за намаляване на сумата до 1 лев, а от друга – ДПС с подкрепа от БСП, с идеята за намаляване на ДДС за хляба, лекарствата и книгите.

Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев обяви на свой ред, че днес са първите консултации с другите политически партии по предложението Данък добавена стойност да има по-ниска ставка за някои стоки. „Няма да има намаляване на Данък добавена стойност (ДДС), ако няма гаранции за намаляване на цените“, декларира той. Утре депутатите от движението ще разговарят с производители на хляб и брашно.

„Значи ДДС-то, първо ще има консултации, ако ще има реално намаляване за потребителите, го искаме. Ако няма, за кой го правим? За производителите? Няма смисъл това нещо. Радваме се, че управляващите ни чуха за детските градини, това ще се случи. Искаме безплатни детски градини и финансиране на нови детски градини. Чуха ни за ДДС-то на книгите, от там нататък продължаваме с хляба и лекарствата, ако ще има резултат за гражданите. Ние единствено от това се вълнуваме“, опита се да внесе повече яснота за действията на ДПС и Делян Пеевски.

Вкарваме в парламента закон, с който партийната субсидия ще стане 1 лев, обяви миналата седмица премиерът Бойко Борисов при изненадващото си появяване в Народното събрание. Няколко часа по-късно предложението му беше придвижено, след като бе прието от извънредно заседание на бюджетната комисия. Тази седмица то ще се гледа в пленарната зала.

Освен идеите на ДПС за намаляване на ДДС реакцията на премиера и лидер на ГЕРБ бе предизвикана от Слави Трифонов. Той обяви наскоро, че партиите получават по-голяма субсидия от полагащата им се. Първият опит субсидията да стане 1 лев беше след кампания на „Шоуто на Слави“ през 2017 г. Тогава предложението на ГЕРБ не мина през парламента и партиите, получили над 1% от гласовете на парламентарните избори, трябваше да продължат да получават по 11 лева на глас.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here