ДОМАКИНСТВАТА ПЕСТЯТ ПОВЕЧЕ ОТ БИЗНЕСА. ДЕПОЗИТИТЕ НИ СТИГНАХА 53 МЛРД. ЛВ

Само за месец семействата са спестили 269 млн. лева

0
1945

Над 4 млрд. лева са спестили домакинствата за година. Така в края на юли банковите депозити на граждани надхвърлят 53 млрд. лева, става ясно от данни на БНБ.

Това е ръст на влоговете с 8,2%. Само за един месец домакинствата са спестили в банките 269 млн. лв.

Данните показват, че домакинствата у нас спестяват повече от бизнеса. За година влоговете на нефинансови предприятия за нараснали с една 554 млн. лева, или с 2,6%. Общо те са 23,2 млрд. лева.

Все пак от БНБ отбелязват, че това е може би добър знак за развитието на икономиката, пише „Труд“.

Приходите в държавния бюджет от данъка върху печалбата на фирмите нараства, което показва че финансовите резултати на предприятията се подобряват. А бавното увеличение на депозитите означава, че средствата на фирмите се инвестират в дейността им, а не се трупат на влогове в банките.

Раздвижването на икономическата активност в страната се потвърждава и от данните за бизнес кредитите. Заемите за нефинансови предприятия се увеличават с близо 1,5 млрд. лв., или с 4,6% за година и в края на юни достигат 33,53 млрд. лв.

Заемите за граждани нарастват с 1,7 млрд. лв., или с 8,1% за година, което е доста повече от ръста при бизнес заемите. Въпреки това обаче общата сума на заемите за домакинствата от 22,7 млрд. лв. все още е доста по-малка от отпуснатото от банките финансиране за фирмите.

Най-голям ръст има при жилищните кредити. В рамките на година жилищните заеми на граждани се увеличават с 11,8%, или с 1,17 млрд. лв. и достигат 11,128 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Сред причините за това са ниските лихви.

Много хора предпочитат да вложат парите си в имоти вместо да ги държат на влог, като взимат и кредит, за да доплатят цената на апартамента.

Потребителските заеми също се увеличават с бързи темпове. За година те нарастват с 10,6%, или с 928 млн. лв. и надминават 9,66 млрд. лв.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here