ДОЦ. КУНЧЕВ ЗА ДИСКОТЕКИТЕ И НОЩНИТЕ КЛУБОВЕ

„Въпреки че няма доказателства, че там се заразяват повече хора, все пак там контактите са по-близки“, обясни той.

0
245

Главният здравен инспектор обясни, че хотелите и заведенията са инвестирали много да спазят мерките и са сред най-сигурните места по отношение на неразпространение на коронавируса.

„Те обаче станаха жертва на нощните клубове и дискотеките, в които не се спазваха предписанията“, заяви Кунчев. Тези заведения са по-рискови, тъй като са създадени в тях да се скъсява дистанцията, а не да се спазва, допълни той.

Доц. Кунчев призна, че подобно поведение е отговорност на самите забавляващи се. „Въпреки че няма доказателства, че там се заразяват повече хора, все пак там контактите са по-близки“.

„Обаче в Европа това са първите обекти, които се затварят и въпреки, че не желаем и нямаме намерение да правим това, ако се наложи и ние ще предприемем подобни мерки“, подчерта той.

Представителите на заведенията подчертаха, че ограничават броя на посетителите и предоставят повече пространство на своите клиенти и спазват всички предписани мерки.

Доц. Кунчев заяви, че заведенията не са най-рискови, а по-голяма опасност крие посещението на семейни тържества като сватби, рождени дни и абитуриентски балове.

Според главният здравен инспектор намаляване на работното време на заведенията също няма особен ефект, тъй като вирусът няма работно време. Той препоръча да се ползват само одобрените близо 1000 дезинфектанта, одобрени от Министерство на здравеопазването.
Доц. Кунчев бе категоричен, че към момента не се предвижда затягане на мерките, а се препоръчва по-стриктното им спазване. И призна, че инспекторите, които трябва да следят за спазването им са едва 500 в цялата страна и основно се занимават с по-важни дейности за ограничаване на епидемията.

„Заведенията не са най-засегнати от кризата, а още по-пострадали са хотелите и целият туристически сектор, както и сферата на културните мероприятия“, подчерта доц. Кунчев. Въпреки това, че не всички спазват предписанията за първи път от десетилетия други заразни болести като хепапит бележат спад в случаите между 50 и 86 на сто.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here