ДНЕС ПОЧИТАМЕ СВ. ХАРАЛАМПИЙ – ПОКРОВИТЕЛ НА ПЧЕЛИТЕ И ПЧЕЛАРИТЕ

0
2841
Снимка: Соня Димова/Facebook

Св. Харалампий е християнският светец-лечител, който според поверието държи всички болести, а за празника му – 10 февруари – се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве.

Денят на светеца се празнува и като професионалният празник на пчеларите

Смята се, че светецът е повелител на пчелите и закрилник и на пчеларите. Това не е случайно, тъй като медът отдавна е доказал своите лечебни свойства през вековете. Той е едно от основните лечебни средства в народната медицина. На този ден всеки, който има кошер и произвежда мед, носи от него в черквата и раздава в памет на светеца. 

В българския народен календар денят се нарича още Хараланбей, Араланбей, Хараламповден, Чуминден. Според народните представи св. Харалампий е господар на болестите, главно на чумата.

Според народните поверия и обичаи Св. Харалампий се приема и като покровител на пчеларите. Затова на този ден се носи мед за освещаване в църквата, за да има здраве и мед през цялата година. Смята се, че този мед е придобил лековити сили, затова се пази за специални случаи през цялата година. Ако някой се разболее му дават от него, та по-бързо да се възстанови и да оздравее.

Наред с меда се пече и питка. Тя също се носи в църква за освещаване. След това осветената питка се раздава за здраве и благополучие

Празникът се почита предимно в Източна България. Празникът е отбелязан и като „Неделя 17 след Петдесетница – на Хананейката“ – Св. свщмчк Харалампий. Св. мчца Валентина.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here