ДНЕС Е ДЕН ЗА РАЗМИСЪЛ ПРЕДИ УТРЕШНИТЕ ИЗБОРИ

0
24

Изборният кодекс (ИК) на Република България налага множество ограничения и правила по време на предизборния и изборния период.

В денят за размисъл, който предшества изборите за Народно събрание и Европейски парламент, както и в самият изборен ден, се спазват следните важни разпоредби:

Забрана за предизборна агитация:

От полунощ (00:00 ч.) на деня за размисъл до 20:00 ч. (или до 21:00 ч. при удължен изборен ден) на изборния ден е забранена всякаква предизборна агитация.

Възможност за удължаване на изборния ден:

Ако пред избирателната секция има негласували избиратели, изборният ден може да бъде удължен до 21:00 ч.

Местни ограничения за продажба на алкохол:

Местната власт има право да забрани продажбата на алкохол на територията на общината си в изборния ден.

Забрана за оповестяване на социологически проучвания:

На социологическите агенции се забранява да оповестяват допитвания до общественото мнение, свързани с изборите, от 24 часа преди изборния ден до обявяването на края на изборния ден.

Забрана за агитационни материали:

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали в изборните помещения и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която се намира изборното помещение. Секционната избирателна комисия е отговорна за премахването им, при необходимост със съдействието на кмета или органите на МВР.

Изисквания за агитационни материали:

Агитационни материали могат да се изготвят и разпространяват само по време на предизборната кампания и трябва задължително да съдържат информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление.

Забранено е унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения ред, до края на изборния ден.

Санкции за нарушения:

Поставяне на агитационни материали извън предизборната кампания: глоба или имуществена санкция от 1000 до 3000 лева, а при повторно нарушение от 3000 до 10 000 лева.

Неправилно премахване на агитационни материали: глоба от 1000 до 5000 лева за лицето, представляващо партията или инициативния комитет.

Оповестяване на изборни резултати преди края на изборния ден: глоба или имуществена санкция от 2000 до 5000 лева, а при повторно нарушение от 5000 до 10 000 лева.

Тези мерки имат за цел да гарантират справедливост и равнопоставеност в процеса на гласуване, както и да предотвратят незаконни практики и манипулации по време на изборите.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here