ДИНЯТА – НЕ САМО ВКУСНА, НО И ПОЛЕЗНА

За полезните вещества в нея и защо да я консумираме цяло лято

0
2051

Отново дойде сезонът на дините и колкото и двусмислено да приемаме това заради някои популярни рекламни послания, ние ще говорим за апетитния плод, който ни носи прохлада в тези жеги. Освен това, има редица ползи за здравето ни.

Хидратация

Динята съдържа 92% вода, а тя ни е толкова необходима през лятото. Освен това, тя има и високо съдържание на фибри. Именно заради тази комбинация се чувстваме доста сити само след няколко парчета, а за сметка на това калориите са малко – около 46 за 150 грама.

Полезни вещества

С консумацията на диня си набавяме редица полезни вещества. В нея има различни каротеноиди, сред които и бетакаротен и ликопен. Витамини С, А, В1, В5 и В6 се съдържат в различно процентно съдържание, като най-високото е това на витамин С – 20% от дневната доза в 150 грама диня.

Срещу рак

На едно от полезните вещества, които се съдържат в динята – ликопенът, се приписват противоракови свойства. Честият му прием намалява риска от развитието на някои видове рак, като тези на храносмилателната система.

За сърце

Сърдечно-съдовите заболявания са една от най-честите причини за смърт в световен мащаб. А учените смятат, че ликопенът в динята редуцира кръвното налягане и холестерола и предотвратява изтъняването на кръвоносните съдове. За

За мускули

В динята се съдържа цитрулин – неесенциална аминокиселина, която подпомага издръжливостта на мускулите. Препоръчва се да се приема от спортистите и активно трениращите в комбинация с L-аргинин, който също е в състава на летния плод. Доказано е, че тези вещества се усвояват много по-добре от организма и са по-ефикасни, когато се приемат от естествен източник, като динята, а не като хранителна добавка. Освен че дава сила и подобрява издръжливостта, цитрулинът облекчава болките и напрежението в мускулите.

За кожа и коса

Витамините А и С, които се сдържат в динята, са едни от най-важните за здравето и добрия вид на кожата и косата. Витамин С стимулира производството на колаген в организма, а витамин А „ремонтира“ и създава нови кожни клетки. Без него, кожата ни е суха и повяхнала, пише Web MD.

За мъжа

На веществото цитрулин се приписва и още една доста интересна полза за мъжете. Според учени, консумацията на диня подобрява притока на кръв към мъжките полови органи и по този начин се бори с еректилната дисфункция.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here