ДЕСЕТ МЕТРОВ КРЪСТ СЕ ИЗВИСИ НАД СЕЛО ОРЕХОВО

0
3126

Тежащият 1 150 кг. символ на християнската вяра, който се издига на хълм над красивото родопско село Орехово, е висок 10 метра и широк 6. Идеята и всичко свързано с изработката му е дело на младежите от селото, които като типични родопчани са изключително задружни. Събрали са собствени средства и с личния си труд осъществяват реализацията на тази чудесна идея.

Днес в 12:30 ч. в местността Престопилна, в близост до параклисът „Св. Илия“, над селото, ще се състои водосвет и раздаде курбан, за здраве на жителите на селото, техните гости и всички присъстващи от близо и далеч.

Както повеляват българските традиции, младият отец Аролски ще отслужи тържествен водосвет за освещаването на кръста, а организаторите ща раздадат агнешкия курбан, за здраве и благополучие на присъстващите.

Любопитна подробност е, че кръста е оборудван със соларни панели, които ще подават ток към лед осветление, за да може кръста да бъде осветен нощно време, споделиха организаторите.

Село Орехово се намира в западната част на Родопите. Отстои на около 8 километра западно от село Хвойна, по поречието на река Орешица, ляв приток на Чепеларска река. Орехово е най-предпочитаният изходен пункт за посещение на един от най-мощните ридове на Родопите, Чернатица с първенеца Голям Персенк -2191 метра н, в. Отстои на 54 км почти северно /северозападно/ от град Смолян, на 60 км югозападно от Пловдив.

Предишна статияДОБРОТО РАЖДА ДОБРО
Следваща статия116 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ
Михаил Филипов е журналист с дълга кариера в печатни и елекронни медии. Завършил е факултета по журналистика в СУ "Климент Охридски". Има специализации по PR и масови комуникации в редица престижни международни организации, като Националният Демократичен институт към конгреса на САЩ. Бил е кореспондент и раследващ журналист за редица национални медии. От 2015 г. работи като репортер на свободна практика и консултант по въпросите на електронните медии и масовите комуникации.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here