ЧУМАТА ИДВА В ПЛОВДИВСКО ПРЕЗ СЕПТЕМВРИ

Стопаните се готвят за тъжна Коледа посред лято

0
1904
Всички прасета, които се отглеждат без регистрация, ще бъдат изклани след 5 август

Африканската чума по свинете може да достигне до пловдивските села през септември. Тази стряскаща прогноза направиха ветеринарни лекари. Те се кръстят взетите на пожар мерки в страната да предотвратят разпространението на заразата, но в региона вече се усеща тревога сред стопаните, съобщава www.marica.bg.

Най-притеснени били хората, които отглеждат в задния си двор по 1-2 прасета за собствени нужди.

Те денонощно следят и търсят информация за разпространението на болестта. Повечето били с нагласата, че тази година Коледата ще е през лятото, и заявявали, че ще колят прасетата в жегата само и само да не ги загубят при евентуална евтаназия. Някои даже пресмятали бурканите дали ще им стигнат за консервите и прасето, тъй като съхраняването на месото във фризери не е разрешено.

Много от стопаните дори вече полагали специални грижи за прасетата, като ежедневно мият кочините и следят за движение на животни по улици и дерета.

Междувременно вчера се проведе информационна среща с кметовете на селата от община Първомай, администрацията и представител на БАБХ. По време на срещата стана ясно, че на територията на общината има регистриран само един свиневъден комплекс, останалите са тип „заден двор“.

Кметовете на селата ще разполагат с информационни материали, които трябва да раздадат на жителите. Управниците в малките населени места ще трябва да посочат и подходящи за загробване места при необходимост, като терените трябва да бъдат одобрени от съответните институции, като РИОСВ и др.

Кметовете ще трябва да извършат и преброяване на частните стопанства. При получен сигнал или при съмнение за заболяло животно те трябва веднага да уведомят ветеринарен лекар.

Подобни информационни срещи ще се правят и с ловните стопанства, тъй като контролът на болестта сред дивите свине е най-труден.

Във всички общини действат наредби за отглеждане на животни в домашни условия, които обаче масово не се спазват. Във всяко село има къщи, превърнати в незаконни ферми. В тях се отглеждат всякакви животни, включително и прасета. Дворовете и местата наоколо пък са превърнати в бунища, но никой не санкционира нарушителите. Ветеринарните и местните власти знаят за проблема, но с години си затварят очите, „за да не вземат хляба на хората“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here