УНГАРИЯ ЩЕ ДАВА €30 000 НА СЕМЕЙСТВА С ТРИ ДЕЦА

Заемът ще се опрощава при раждането на третото дете

0
2144

Унгарското правителство предлага на семейните двойки заем от 10 млн. форинта (около 30 590 евро), който не им се налага да връщат, ако имат три деца. Парите са достъпни чрез схема, която е започнала да действа в началото на юли, съобщава Евронюз.

Нещо повече, заемът може да бъде изразходван за всичко, което двойката иска, и е безлихвен.

Има ли уловка?

Подобно на много други страни членки на ЕС, Унгария страда от недостиг на работна ръка, като гражданите на страната търсят работа навън заради по-високите заплати.

Премиерът Виктор Орбан и неговата дясна партия „Фидес“ искат да насърчат ръста на населението.

„Не се нуждаем от бройки, а от унгарски деца“, каза той през февруари в обръщението си в парламента.

Докато средният коефициент на плодовитост в ЕС е 1.59, Унгария изостава с 1.49 деца на жена в детеродна възраст, според Евростат.

Предвиденият безвъзмезден заем е част от плана за действие за защита на семейството на Орбан – политика от седем точки, обявена по време на обръщението. Унгария отделя 4.8% от БВП за програми в подкрепа на семействата и насърчаване на раждаемостта.

Други точки в плана включват заем за подкрепа на покупките на жилища, субсидии за коли за големи семейства и освобождаване от данък върху доходите на жени, които са отгледали най-малко четири деца.

Двойките трябва да отговарят на определени критерии, за да получат заема от 10 млн. форинта: те трябва да са женени, за един от двамата това трябва да е първи брак, съпругата трябва да е на възраст от 18 до 40 години, един от съпрузите трябва да е плащал социални вноски за 180 дни в Унгария.

За двойки, които имат едно дете в петгодишен период, лихвата по техния заем се прекратява завинаги и месечните погасявания се спират за три години. Раждането на второ дете им дава възможност за по-нататъшна тригодишна пауза при изплащане на вноски, а заемът отпада при раждането на трето дете.

Ако двойката или не успее да произведе дете след пет години или се разведе, те трябва да върнат всичко, което са взели назаем, в срок от четири месеца (120 дни). Това условие отпада, ако приложат медицинско свидетелство за репродуктивни проблеми, довели до невъзможността да се роди дете.

Между старта на 1 юли и 15 юли, 2400 семейства вече са поискали такъв заем, според унгарската държавна хазна, а 14 000 семейства са поискали поне един елемент, предложен в плана.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here