ЧИТАЛИЩЕТО В МАРКОВО – АРЕНА НА АМБИЦИИ И ИНТЕРЕСИ

5
3559

Опит за преврат при избора на ръководство на читалищното настоятелство на НЧ ”Алеко Константинов-1907 г.”- с. Марково бе осуетен, научи Родопи-инфо от свои достоверни източници в селото.

В събота от 16:00 ч. в читалището на с. Марково бе проведено годишно отчетно събрание, което съвпадна с избирането на ново ръководство на читалищното настоятелство, поради изтичане на тригодишния мандат на старото.

Според запознати е имало разработен предварителен сценарий и е вървяла подготовка за превземане на „властта“, като се вкарат много нови членове, в самодейните състави, които имали право на глас.

Цялата завера била разработена от „мозъчен тръст“ съставен от хора, които се подвизават на ул. „Софроний Врачански“ в Пловдив.

При започване на самото събрание в залата се разгорели страсти предизвикани от личности, които били част от сценария за превземане ръководството на читалището, нооо… били си направили сметката без кръчмар и съответно останали леко изненадани!

Според всеобщото мнение на проведеното годишно отчетно-изборно събрание ясно си пролича пресечната точка на конфликта между млади и стари.

Участници в събитието споделиха, че има направила впечатление съвсем отчетливата конфронтацията между певческия състав, със странното име „Младежки сърца“, водени от Диана Иванова, който е на издръжка към община „Родопи“, и останалата част от залата.

Група „Младежки сърца“ с ръководител Диана Иванова на юбилейния концерт на читалището.

Бабите от певческата група, за миналата година, са били субсидирани с 6000 лв. по разпореждане на кмета Пламен Спасов, а те пък му подарили медалите, които са печелили през годините от участие във фестивали и конкурси.

Оживление в залата, сред присъстващите на събранието, предизвика питането на общинският съветник Георги Кръстев, който зададе въпрос „Къде отиват парите от субсидиите, които танцовият състав получава от общината? И защо се налага членовете на състава да събират пари помежду си?“. Въпросът бе във връзка с нашумелият случай с проверката на НАП, за който пръв алармира Родопи-инфо, а след това и цялата страна.

От отговорът стана ясно, че администрацията на кмета Спасов не е изплащала полагащата се годишна субсидия на състава за много дълъг период от време.

В крайна сметка, при проведеното гласуване за ново ръководство бе избрано старото, а опита за преврат не успя!

За председател на читалищното настоятелство бе избрана Таня Аврамова, а секретар си остава Антония Стоянова.

 

 

5 КОМЕНТАРА

 1. Уважаеми Г-н Кръстев!
  Оставам с впечатлението, че сте колега от ОбС „Родопи“ и поради тази причина Ви предлагам да запознаете с отчета (финансов и по дейности), както на Читалище „Алеко Константинов-1907“ с. Марково, така и на останалите 15 читалища от общината. Всички те са предоставени в законоустановения срок, разгледани си от ПК по ОКВНРДМДС и са насочени към сесията на 18.04.2019. Разходите са описани подробно (по пера), като са заверени от счетоводител. По законодателството на РБ върховен орган на управление и взимане на решения, включително и приемане на отчета за приходите и разходите на Читалищата, е Общото събрание. Тъй като в коментара си наблягате повече на получените суми, честно би било да допълните, че за изтеклата 2018 година Читалището в Марково не е получило нито една стотинка от Община Родопи, че субсидията от Министерство на културата е еднаква за щатните бройки на всички големи читалища и се определя по методика, разработена от отдел Образование и култура на Община „Родопи“. Сумата е половината от тези 50 000 лева, като тя покрива основно заплати и осигуровки, при това за по-ниски от определените за длъжностите. Нещо повече, добрият менджмънт трябва да бъде приветстван и ръководството поздравено, че е успяло да осигури средства за поддръжка на сградата, консумативи, участия и инициативи.

 2. До Гошо Кръстев.
  ГОШО, познавам всички общински съветници, в ОБС Родопи, през последните 20 години. Виждала съм всякакви, но ти Гошо си христоматиен пример за дребен, глупав, комплексиран селски чиляк. Аз Гошо, гласувах за ГЕРБ и за Борисов, но получих теб, макар да не съм искала. Ето защо Гошо, ти предлагам да се свреш в кочинката, от която си изпълзял и повече да не излизаш на припек, че току виж някой се провикне „Всичките прасета на мезета“.
  Изводите от казаното оставям на теб макар да смятам, че си толкоз тъп, че едва ли ще ме разбереш.

 3. Кмета не е длъжен,но е добре да бъде задължен с решение на общинския съвет да изплаща от бюджета на Общината допълнителна субсидия за действащите състави, както спонсорира певческия състав,боксовия клуб в Първенец и т.н.
  В момента той не изплаща никаква субсидия на „вражеските“ състави.
  8000 лв. към ЕВН са по вина на общината, а не на читалището.
  За 50000 лв. Разходи за 2018 г,всеки член на читалището, който не е разбрал и се интересува,може да заповяда на сесията на общински съвет и зададе своите въпроси.
  С Уважение!

 4. Г-н Филипов,с колкото и голям шрифт да публикувате една опашата лъжа,тя няма да стане истина.Посочете ми нормативен документ от който да става ясно,че кметът Спасов е длъжен да изплаща „полагаща се годишна субсидия на състава за много дълъг период от време“.Кметът Спасов изплати без да е длъжен едни 8 000 лв.на ЕВН заради нескопосания договор,сключен между старото/ново/ръководство за отдаване под наем на помещението,което сега е Младежки клуб.Старото/ново/ ръководство намаля наема за монтираните на покрива антени,а няма пари за хореограф за да не се събират пари от танцьорите.Колко от присъстващите на събранието разбраха за какво и как по пера са изразходвани получените за 2018 год. приходи на Читалището от над 50 000 лв.Преврат направи новото/старо/ръководство като отстрани от контролната комисия Елена Шишкова,една изключително компетентна и имаща огромен авторитет фигура.Като гледам имейла на читалището тенденцията е скоро да се превърне в истинско търговско дружество…

  • Г-н Кръстев, колко книги дарихте вие на читалището. Колко пъти предложихте в Общински Съвет или на Кмета да дофинансира нещо в читалището. За въпроса ви за 50000 лв е толкоз некомпетентен,че ще трябва да се запознаете със Закона за народните читалища и счетоводство и финанси за да Ви се изясни малко. За 8000 лв. Към EVN, проверете кой от общината не си е свършил работата. Читалището не е длъжно да засича общински електромери.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here