СТРАНИЦА САМО С КАЧЕСТВЕНИ НОВИНИ ОБМИСЛЯ ДА ПУСНЕ ФЕЙСБУК

0
1962

Основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг обяви, че Фейсбук работи по създаването на „страница с новини“ на платформата си с цел да подкрепи финансово „висококачествената и достойна за доверие“ журналистика, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

„Искаме това да позволи на преден план да се поставя висококачествената и достойната за доверие информация“, каза Зукърбърг по време на дискусия с Матиас Дьопфнер, президента на германския медиен гигант „Шпрингер“.

Видеото от дискусията може да видите на страницата на Зукърбърг във Фейсбук.

Според идеята на новият проект от 10 до 15% от потребителите на Фейсбук (сега те са 2,3 милиарда души) ще бъдат заинтересовани от новото пространство, посветено на новините.

Без да навлиза в детайли за формата на тази нова оферта, Зукърбърг просто уточни, че тя се нуждае от известен подбор сред публикуваната информация и добави, че се надява да я изгради заедно с големите медийни групи.

Зукърбърг увери, че тази оферта ще позволи да се участва финансово в трудния преход на медийните групи към цифровите технологии.

Съществува истинска възможност да се предложи на редакторите по-добро комерсиализиране на тяхното съдържание посредством отделна информационна услуга, отколкото чрез потока от новини на Фейсбук“, каза Зукърбърг и допълни, че Фейсбук може да има директни връзки с издателите, за да се увери, че тяхното съдържание е на разположение.

Запитан за възможността социалната мрежа да плаща лиценз за експлоатация, което ще й позволи да финансира използването на статии от пресата, Зукърбърг отговори, че „това е със сигурност нещо, което трябва да е предмет на размисъл“.

Фронтменът на Фейсбук успокои широката аудитория и най-вече издателите и собственици на големи медии, като допълни, че не иска да превърне Фейсбук в „издател“ и пледира за партньорски статут с пресата. „Няма да имаме журналисти, които да се занимават с новините“, уточни той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here