БЕЗУМНИ ИЗИСКВАНИЯ ЗАРАДИ ПРАНЕТО НА ПАРИ ВБЕСИХА БИЗНЕСА

В плана еталон, на страницата на ДАНС пише, че всички служители трябва да минат обучение до 30 юни

0
2756

Десетки хиляди фирми, кметове, политически партии, фондации, спортни клубове трябва да изпратят до днес, 15 февруари, в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) планове за обучение на служителите си през 2019 година що е то корупция и как да я разпознаваме. Причината? Законът за мерките срещу изпирането на пари, който изисква писането и предаването на такива планове в ДАНС.

Този допълнителен тонаж бумащина ще се повтаря всяка година, пише в новопоявилия се правилник за прилагане на закона, коментира в. Сега. Медията е категорична, че това е пореден стрес след изискването да се подаде нотариално заверена декларация за собственост, след като при регистрация в Търговския регистър има документ със заверен подпис.

Заради същия закон десетки хиляди фирми и НПО-та ще трябва да пишат и вътрешни правила. Санкциите за нарушителите са сериозни – от 1000 до 10 000 лв. за физически лица и 2000 до 20 000 лв. за фирми. А за финансовия сектор – банки, застрахователи и др., глобите стигат до 50 000 лв.

Само неправителствените организации са над 40 000.

Сред задължените да пишат планове и вътрешни правила и да се обучават периодично са БНБ, търговските банки, инвестиционните посредници, пенсионните фондове, лизинговите компании, фирмите за пощенски и куриерски услуги, заложни къщи, обменни бюра и др.

Законовите задължения обхващат също одитори, счетоводители, нотариуси, правни консултанти, съдебни изпълнители, брокери на имоти, а също и търговците на едро, търговците на оръжие и на горива, както организаторите на хазартни игри.

И администрацията – държавна и местна, трябва да е образована и подготвена да разпознава сигналите, че зад дадена сделка, договор, плащане има нещо съмнително и може да „пере“ криминални пари.

Това важи за министри и кметове, за НАП и митниците, за агенциите за приватизация и за обществени поръчки. За целта тези организации трябва да имат и вътрешни правила „за противодействие на прането на пари и финансирането на тероризма“.

Тези правила също трябва да бъдат представени в ДАНС – до 12 май. Агенцията любезно е качила на сайта си примерен план. От него става ясно колко проформа е това изискване и как ще е поредната загуба на време и ресурси на задължените лица. В плана еталон пише, че всички служители трябва да минат обучение до 30 юни.

Форумите на счетоводителите и на неправителствените организации прегряха от възмущение през последната седмица. Тогава задължените научиха какво ги чака. Счетоводители се гневяха, че

докато ДАНС пропуска канали за мръсни пари от Венецуела, мачка дребните фирми и свободните професии по недопустим начин.

Неправителствените организации с изненада научиха, че дори да нямат дейност и нито един назначен, шефовете им трябва да се обучават за корупция. Съмнително е, че чиновниците от ДАНС ще смогнат да обработят лавината от планове, която ще ги засипе.

От куриерска фирма разказаха как техен човек е престоял 4 часа в агенцията, докато деловодството приеме всичките 240 пратки с планове, които куриерът е трябвало да достави. Сайтът на агенцията също работи трудно в последните дни – явно защото е претоварен от посетители, които търсят информация какво да правят, за да не сгазят закона.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here