СКАНДАЛ! ГЕРБ, ДПС, „ПАТРИОТИТЕ“ И „ВОЛЯ“ УБИХА ПРЕФЕРЕНЦИАЛНОТО ГЛАСУВАНЕ

"УТРЕ ЩЕ ИМА БОЙ ЗА ДЕМОКРАЦИЯТА", ЗАКАНИХА СЕ ДЕПУТАТИ ОТ ОПОЗИЦИЯТА, ГНЕВНИ ЗА ПОТЪПКВАНЕ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ ПРАВИЛА НА ИЗБОРА.

0
2400

След осем часа дебати по предложените преди четири месеца изменения в Изборния кодекс (ИК), изненадващо депутатите от парламентарната комисия по правни въпроси решиха да обезсилят преференциите – както на вота за Народно събрание, така и на този за Европарламент и за местна власт. Предложението бе на ДПС и бе възприето от ГЕРБ, Обединени патриоти (ОП) и „Воля“. Против бяха само представителите на БСП. 

Преференциалното гласуване отпада, остават мъртвите души в избирателните списъци, няма да има избор на нова ЦИК, отпада машинното гласуване, отменено е дистанционно гласуване, решенията в РИК и ЦИК ще се взимат с обикновено мнозинство, а не с 2/3 както беше досега.

Тези скандални промени в Изборния кодекс гласуваха депутатите от ГЕРБ, ДПС, „Патриотите“ и „Воля“ в правната комисия, чието заседание  продължи до полунощ.

Ако сега кандидатската листа може да бъде разместена, ако даден кандидат е събрал 7 или 5 на сто (зависи от вида избори) от предпочитанията на избирателите, това вече няма да е възможно. С предложението на Движението за права и свободи, за да измести кандидат листата, той трябва да е получил толкова гласове, колкото „струва“ едно депутатско, евродепутатско място или място в местния парламент.

Така на практика се въвежда долен праг на преференцията, или ако за един общински съветник е нужна подкрепата на 1000 гласоподаватели, ако кандидат е взел 999 гласа, той няма да измести листата.

Грубата сметка показва, че за да се придвижиш в листата за депутати ти трябват около 17 000 гласа, 130 000 за евродепутат и около 7000 за общински съветкник в София. Или с други думи, сега действащата преференция, с която избирателите бяха свикнали и беше на практика единственият мажоритарен елемент в изборите, умира. Пренареждането на листата става почти невъзможно.

След като комисията не се съобрази с позицията на БСП и гласува предложението с 13 гласа за и пет против, Крум Зарков от БСП напусна залата с думите: „Бързайте, не ни слушайте! Ще ни чуете! Ще ни чуете в зала в Конституционен съд. Откъдето и да е, ще ни чуете, защото бързате“.

Окончателното решение по текста ще бъде взето от пленарна зала.

„Утре ще има бой за демокрацията“, заканиха се депутати от опозицията, гневни за потъпкване на демократичните правила на избора.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here