БЪЛГАРИЯ Е №1 В ЕС ПО КОРУПЦИЯ

Гражданите нямат доверие в институциите, показва поредно изследване на "Трансперънси Интернешънъл"

0
2317

България е страната в Европейския съюз с най-високо усещане за корупция, разкрива новото годишно проучване на „Трансперънси Интернешънъл“.

В Индекса за корупция за 2018 г., който обхваща общо 180 държави, България е на непрестижното 77-о място. Румъния се представя значително по-добре, като се класира на 47-а позиция.  Двете съседни балкански държави показват „слаб напредък“ в реформата на съдебната система и борбата с корупцията – въпреки мониторинга на ЕК в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка, посочват авторите на проучването.

И допълват, че в България повечето граждани нямат доверие на политическите институции, надзорът над финансирането на партиите е ограничен, а медиите са зависими. Често остава неясно кой е собственикът на дадена медия, много медии са финансово зависими от държавна реклама, което поставя под съмнение обективното им и критично отношение управляващите, се казва още в изследването.

Дания, Финландия и Швеция са най-добре представящите се страни в Индекса на „Трансперънси Интернешънъл“. А най-корумпираните държави на планетата са  Северна Корея, Йемен, Южен Судан, Сирия и Сомалия.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here