Малки подобрения в хранителния режим, свързани с по-голяма консумация на плодове, зеленчуци и риба, могат значително да увеличат продължителността на живота, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Става въпрос за първото в света изследване, което показва, че здравословното хранене, в разстояние на най-малко 12 години, значително намалява риска от смърт вследствие на сърдечносъдови болести, отбелязаха учени от Харвардския университет.

Те изследвали връзката между промените в храненето на близо 74 000 възрастни през периода 1998-2010 г. и риска от смърт за тях през следващия 12-годишен период – 2010-2018 г. Участниците били интервюирани за хранителния им режим на всеки 4 години, както и за начина им на живот и здравословното им състояние на всеки две години. Резултатите показали, че подобренията в хранителния режим за 12-годишен период водят до намаляване на риска от смърт за следващите 12 години. „Резултатите хвърлят светлина върху продължителния благотворен ефект за здравето в резултат на подобреното качество на хранителния режим“, заяви ръководителят на изследването проф. Франк Хю от университета. „Хранителните навици могат да се възприемат в зависимост от кулинарните и културни предпочитания на всеки индивид, както и в зависимост от здравословното му състояние“. За подобряване на хранителния режим допринасят най-много зърнените храни, плодовете, зеленчуците, рибата или омега-3 мастните киселини. 20-процентното подобряване на хранителния режим, което може да се изрази в заменяне на порция червено месо или колбаси с ядки или зеленчуци, е свързано с 8-17-процентно намаляване на риска от смърт. Влошеното качество на хранителния режим обаче води до увеличаване на риска от смърт с 6-12 % за същия период.

Сред участниците, които по-дълго се придържали към здравословно хранене, намаляването на риска от смърт поради всякакви причини е 9-14 %.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here