747 161 ЕВРО ОБЕЗЩЕТЕНИЯ И 514 ЖАЛБИ СРЕЩУ БЪЛГАРИЯ В СТРАСБУРГ ЗА 2018-та ГОДИНА

19 милиона платени от джоба ни за дела в Страсбург и нито стотинка не е върната на данъкоплатците от виновните държавни служители

0
2266
Цачева се хвали: Делата срещу България намалели драстично

Страната ни не справя със засегнатото право на собственост, полицейското насилие, липсата на гаранции при използването на СРС, засегнатото право на собственост, полицейското насилие, слабият съдебен контрол при експулсирането на чужденци на основание заплаха за националната сигурност, липсата на гаранции при риск от злоупотреба при използването на СРС. Това са основните причини, заради които България е осъждана в Европейския съд по правата на човека в Страсбург и които ощене са решени.

Изводът е от доклад на правосъдния министър Цецка Цачева по изпълнение на решенията на съда за 2017 г. Той беше одобрен от парламента в сряда. През 2016 г. България е платила по осъдителни решения 969 492 евро, като в тази сума влизат обезщетенията и адвокатските разноски. През 2017 г. сумата е 641 535 евро, а през 2018 г. – 747 161 евро. Последното осъдително решение е по делото на бившия социален министър Емилия Масларова. Тя го заведе, защото в коментари на публични личности срещу нея била нарушена презумпцията за невинност.

По данни на правосъдното министерство към края на 2017 г. жалбите срещу страната ни са били 623. Тогава България се е нареждала на 15-о място от всички страни- членки на Съвета на Европа.

Според последната статистика на съда в Страсбург, публикувана в края на януари, страната ни вече е “паднала” до 17-о място с 514 жалби. Преди нас са Румъния, Русия, Турция, Украйна, Италия, Азербайджан, Армения, Грузия, Полша, Сърбия, Молдова, Унгария, Босна и Херцеговина, Гърция, Албания и Хърватия.

През 2018-та България отстъпва с две места назад и в негативната класация на най-осъжданите държави. Тя заема 8-о място с 27 осъдителни решения. В тях е установено поне едно нарушение на конвенцията за правата на човека. За сравнение през 2017 г. страната ни е заемала 6-о място по този показател с 31 осъдителни решения. Причината за намаляването на осъжданията е, че в съдебния закон бе въведена възможност жертвите на бавно правосъдие да бъдат компенсирани с до 10 хил. лв. чрез сключване на споразумение с Министерството на правосъдието. Преди години това бяха едни от най-масовите дела.

Другата група дела, които намаляват , е за лошите условия в затворите. Все още обаче не е решен проблемът с лечението зад решетките, признават от правосъдното ведомство.

Най-многобройни и с най-големи обезщетения са делата за засегнато право на собственост. Към тях спадат и реституционните дела. Съдът в Страсбург активно се занимава и с рушенето на незаконни постройки, които се явяват единствено жилище. Според европейските магистрати това е нарушение на точка 8 от конвенцията – зачитане на личния и семейния живот и жилище. В тази връзка съдът препоръчва законодателни промени и съдебен контрол.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here