14 ФЕВРУАРИ – УСПЕНИЕ НА СВ. КИРИЛ СЛАВЯНОБЪЛГАРСКИ

0
2942

Българският народ в последните години е свидетел на подмяна и дублиране на изконни християнски ценности и празници. Не без помощта на нашите управници с успех в бита на българина трайно се настаниха нови неправославни празници като Хелоуин, Свети Валентин и др.

Днес Българската Православна църква чества Успението на св. Кирил Славянобългарски.

Тази бележита дата ще бъде отбелязана с отслужване на тържествен благодарствен молебен по повод годишнината, оглавен от Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски Митрополит Неофит.

Константин Философ, наречен с монашеското име Кирил, произхождал от семейство на знатни солунски славяни – Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището „философ“ и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер.

Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на православната църква на езика на солунските българи.

Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата „Св. Климент Римски“.

Братята Кирил и Методий са обявени за светци още през средните векове и от православната, и от католическата църква, а на 31 декември 1980 г. Йоан Павел II ги обявява за покровители на Европа наред със св. Бенедикт.

Празникът на Св. Константин – Кирил Философ се чества на 11 май, заедно със Св. Методий и на 14 февруари –  Успение на св. Кирил Славянобългарски.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here