ЖЕГАТА ПРОДЪЛЖАВА И В СЛЕДВАЩИТЕ ДНИ

Горещата вълна от Европа дойде, в сряда чакаме до 40°

0
1721

Времето днес ще бъде горещо над по-голямата част от страната. На много места ще се заоблачи, поради слаб студен атмосферен фронт, който ще премине над балканите. Лекото захлаждане ще се усети само в планинските масиви на Западна и Централна България. Очакват се в следобедните часове там незначителни превалявания.  Най-горещо следобeд ще е по поречието на река Дунав, от двете страни на Централна Стара планина, в Горнотракийската низина и районите на Хасково и Ямбол.

Жълт код за високи температури е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Русе, Силистра, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол

Снимка: Нова телевизия

Максималните температури днес ще достигнат  37 градуса, в Пловдив – 35. Около 30 градуса ще останат по Черноморието.

В събота максималните температури в Пловдив ще стигнат 36 градуса, а минималните ще са 20 градуса. В късния следобед от северозапад, впоследствие и от североизток с краткотрайно усилване на вятъра температурите съвсем слабо ще се понижат. Скоростта на вятъра – 5.7 метра в секунда.

По Черноморието ще бъде прохладно с температури от 26 до 29 градуса по южното крайбрежие. Температура на водата ще бъде 26-27 градуса, а вълнението на морето – слабо.

В събота са възможни слаби превалявания в незначителни количества в източната част на страната. А от неделя нататък стабилен антициклон ще задържи времето сухо и топло до средата на следващата седмица. Температурите ще са високи – около Дунав и в югозападна България ще надминат 40 градуса.

През почивните дни и в самото начало на следващата седмица атмосферата над страната ще се насити с прах от пустините на Африка. Концентрацията му ще е по-значителна в западната половина на страната. Очаква се прахът да се изнесе от нашите географски ширини в понеделник-вторник.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here