ВОДАТА В БРЕСТОВИЦА – ИМА ЛИ РЕШЕНИЕ НА ПРОБЛЕМА?

1
2403
След извършено запитване, по каналния ред, през месец май 2018 г. ВиК уведомяват община „Родопи“, както и кметството в с. Брестовица, за извършено изследвате на иззети проби от чешма в селото, като официалното им заключение е, че водата отговаря на изискванията на Наредба № 9/16.3.2001г. за качеството на водата и същата е годна за консумация.

След малко повече от година обаче проблемът назрява, когато водата осезаемо променя и цвета и мириса си и след ново изследване, с писмо от 27.2.2020 г. ВиК алармират, че консумацията на водата следва да бъде преустановена, тъй като в нея са открити завишени нива на манган.

Жителите на Брестовица често публикуват снимки на мръсна кафява вода, която тече от чешмите им, и изказват своето възмущение от неудобството, в което домакинствата биват поставени.

Според жител на Брестовица, този проблем е от години и по-точно откакто е бил поставен бент за изграждането на ВЕЦ в с. Кадиево. От ВиК чистят техните резервоари, но след това бързо качеството на водата се влошава и мръсотията отново се натрупва, поради  наслоената гниеща маса от листа и клони, както и от плиткия и променен  поток на подпочвените води, заради малкия ВЕЦ, твърди той.

„Този проблем е целогодишен “, твърди човекът. „От жителите беше събрана подписка, но нищо друго не стана, освен да предизвикаме временно вниманието на медиите“.

„Водоноската, която е осигурена за нуждите на жителите, не е удобна и хората си наливат вода, кой откъдето свари!“, обясняват и други жители на селото.

Брестовичани смятат, че дори да се обърнат директно към ВЕЦ-а с подписка, за да защитят интересите си, това няма да има ефект. „От ВиК твърдят, че за изграждането на пречиствателна станция ще са необходими 120 000 лв., като обслужването й ще възлиза на около 1000 лв. на месец. Защо този разход да не бъде поет от ВЕЦ-а в с. Кадиево?“, предлагат жителите на Брестовица.

Кметът на Брестовица Любен Радев сподели, че първоначално проблем е имало само по време на авария. В тези случаи водата се спира, за което жителите на селото биват предварително уведомени, и след като проблемът бъде отстранен, водата бива пусната. В тези случаи, веднага след тръгването на водата по празните тръби, тя повлича и уталожената мръсотия и така водата се е замърсявала.

„По последна информация, в момента ВиК аерират водата, което води до утаяване на мангана, тъй като той се втвърдява“, казва Радев.“ Водохващането на водата е от река Въча и с водопомпени станции се изпомпва към селото – по това трасе се наслоява манганът.“

За казуса кметството е уведомило, както областния управител, така и управителят на „ВиК“ ЕООД – Пловдив.

В случая авариите представляват двоен проблем – освен , че създават неудобството при спирането на водата, но и при последващото й пускане струята й в тръбите разпръсква втвърдения манган и той пак потича през чешмите.

„Трябва да се направи пречиствателна станция“, категоричен е кметът на Брестовица.

При периодичните дезинфекции, които ВиК извършва, се спира водата на домакинствата за два дни, докато се почистват тръбите обстойно. Според кмета Радев, ако тази процедура стане регулярна /например един път в месеца/ водата на селото също би се поддържала годна за консумация.

1 КОМЕНТАР

  1. Подписки с писмо към всички „заинтересовани“ инстанции, са изпратени преди 3 седмици. Държавата отново мълчи. Май Ковид19 е много удобен в момента, за безхаберието на дуржавата! Чакаме и да видим до кога

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here