УЧЕНИЦИ ОТ ТУРЦИЯ ПОСЕТИХА ДНИ НА КАРИЕРАТА В УНИВЕРСИТЕТА ПО ХРАНИТЕЛНИ ТЕХНОЛОГИИ

0
158

Хиляди българи се наслаждават на вкусната храна в луксозните морски курорти в Турция. Почти никой обаче не знае кой приготвя ястията, нито къде се обучават шеф готвачите, а още по-малко, че те са възпитаници на Професионалната гимназия по кулинария и туризъм в гр. Менген, област Болу.

Група от трима преподаватели и 10 от най-изявените ученици на гимназията, носители на награди от редица кулинарни конкурси, посетиха Университета по хранителни технологии в Пловдив, съобщи специално пред репортер на Родопи-инфо доц. Хафизе Фидан, ръководител на Международния отдел на УХТ.

Учениците проведоха мастър клас в специализираната пилотна база към катедра „Технология на млякото и млечните продукти“. В края на обучението получиха сертификати, които им бяха връчени лично от ректора проф. Галин Иванов. „С колегите сме впечатлени от вашето представяне при нас, надявам се и ние да сме оправдали очакванията ви“ – заяви той. В знак на признателност гостите подариха на домакините от УХТ плакети и кулинарни изделия, произведени в региона на област Болу.

Ас. Александър Балабанов показва на гостите от Турция тънкостите при правене на кашкавал и сирене.

Докато приготвяха кашкавал и скир, младежите се запалиха по новите умения и спонтанно се обърнаха към ас. Александър Балабанов: „Вие ще ни преподавате ли, ако дойдем да учим тук?“. След като им показа как се меси тестото за кашкавала, той зорко ги следеше и наставляваше какво и как да правят. „Много са любознателни, проявяват голям интерес, стремят се да навлязат в тънкостите“, обобщи впечатленията си ас. Балабанов.

За овкусяване на получения високопротеинов скир учениците използваха натурални плодови спредове, който приготвиха под ръководството на гл. ас. Кирил Василев от катедра „Консервиране и хладилна технология“.

По време на посещението в Университета гостите от Турция се запознаха и с възможностите за обучение по специалности на английски език.

Тридневната визита продължи с посещения на водещи предприятия от хранителната индустрия и туристическия сектор. Провеждането на „Дни на кариерата“ бе договорено по време на работна среща в Болу-Менген в края на миналата година. Събитието се осъществи с активното съдействие на директора на гимназията г-н Абдурахман Еларслан, на когото академичното ръководство на УХТ изразява своята благодарност.

Тръгнаха си с желание още тази есен да станат студенти в УХТ, впечатлени от университета, от топлото посрещане и от менторската ни програма, обобщи доц. Хафизе Фидан. Директорът на гимназията вече е отправил покана към учениците да участват в младежки конкурс за отпускане на стипендии за обучение в Университета по хранителни технологии. 

Професионалната гимназия по кулинария и туризъм отваря врати през 1985 г. като първото специализирано училище за обучение на професионални готвачи в Турция. Изборът на Болу-Менген не е случаен ‒ още от имперските времена този регион се слави със своите майстори готвачи, като традициите се предават между поколенията и до днес. На практика, всички топ шефове от съвременната кулинарна сцена на Турция са бивши възпитаници на училището. Понастоящем в гимназията се обучават приблизително 1000 ученици от над 60 турски провинции.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here