УЧЕНИ ОТ ФЛОРИДА ХВАНАХА ПИТОН, СПОСОБЕН ДА ГЛЪТНЕ КРОКОДИЛ

0
2201
Снимка: Big Cypress National Preserve/facebook

Изследователи във Флорида използваха нов подход за борба с разрушителната инвазия на питони-гиганти и успяха да заловят един от най-големите образци – женска с дължина 5,2 м. Зоолозите твърдят, че змиятае достатъчно едра и силна, за да погълне елен.
 
Заловеният женски питон е по-дълъг от едноетажна постройка и тежи над 140 кг. Това е един от най-големите питони, уловени в Националния резерват „Голям кипарис“, който се намира в Евърглейд, в южната част на Флорида, съобщи екипът на резервата на старницата си във Фейсбук.

Изследователите открили огромното влечуго, като използвали мъжки питони, снабдени с радиопредаватели, което им позволявало да проследяват мъжките по време на размножителния им период. „Екипът не само премахва инвазивните змии, но и събира данни за научни изследвания, разработва нови инструменти за премахването им и научава как питоните се размножават“, казват учените.

Установено е, че дългата над 5 м женска е имала 73 яйца. Влечугите нямат естествени хищници във Флорида и се размножават бързо, създавайки „значителни заплахи за местната дива природа“, споделят още изследователите.

Змиите могат да унищожат част от местната дива природа, като убиват не само малки животни като зайци, птици и опосуми, но да поглъщат дори същества с големината на алигатори и възрастни елени.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here