ЩЕ ПРОДАВАТ АПАРТАМЕНТИ БЕЗ ДДС НА МЛАДИ СЕМЕЙСТВА

0
1912

Младите семейства, които купуват своето първо жилище, да бъдат освободени от ДДС. Така цената на сделката ще е поне с 20% по-ниска. Авангардната идея е на Националната асоциацията на строителните предприемачи, съобщава marica.bg.

Тя цели да се улесни достъпът до покупка на имот у нас и да се подпомогне битката с демографската криза. Такава данъчна политика вече работи в Сърбия, Полша, Румъния и други европейски страни и дава добри резултати, посочиха строителите.

В резултат на все по-тежката администрация и растящия брой градоустройствени рестрикции крайният продукт на нашия сектор се оскъпява. Надявам се процесите да се облекчат и да не стигнем до ситуация, характерна за големите европейски градове, където 75% от населението не може да си позволи да закупи собствено жилище, посочи председателят на организацията Георги Шопов на събитие в столицата.

В момента младите семейства в България ползват данъчно облекчение за покупка на жилище с ипотечен заем. От годишната данъчна основа се приспадат лихвените плащания, направени през годината, но само ако са налице няколко условия – лицето да не е навършило 35 години към датата на сключване на договор с банката, ипотекираното жилище да е единствено за семейството и мъжът и жената да имат сключен граждански брак.

Напоследък политиците много се заиграват с косвения данък ДДС. От ДПС предложиха хлябът например като стока от първа необходимост да се облага с 5%. Българинът консумира 84 килограма хляб годишно, ако данъкът падне, това ще спестява на човек по 1.50 лева месечно, изчисли икономистът Владимир Каролев.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here