ШЕФШАУЕН- СИНИЯТ ГРАД НА МАРОКО

Синьо като небето, синьо като водата - според местните жители синият цвят ги доближава до Бог и ги кара да мислят по-често за него.

0
273

Защо Шефшауен е син? Ето някои версии:

1. Градът е основан около 1400-та година. Когато евреите са били преследвани по време на испанската инквизиция, те избягали в Шефшауен и са донесли традицията да боядисват къщите си в синьо. В Израел има град, който също е син и това се използва като доказателство.
2. Градът е кацнал на планината Риф, в северната част на Мароко, заради което често е хладно и дъждовно. Жителите казват, че боядисват къщите си в синьо, за да прогонят комарите.
3. Къщите в Шефшауен са били бели, но бързо се замърсявали  и заради това се нуждаели от поддръжка. Някои местни жители разбрали, че ако смесят малко син пигмент в боята, къщата става по-ярка и не се нуждае от кой знае колко често боядисване.
4. Синьо като небето, синьо като водата – според местните жители синият цвят ги доближава до Бог и ги кара да мислят по-често за него. А когато човек мисли по-често за Бог, се чувства някак по-благочестив.
Тези и разни други причини може да чуете от местните екскурзовози. Истината за сините къщи в мароканския град обаче, е малко по-комерсиална.

Печеливша визия и Инстаграм.

Няма съмнение, че тенденцията къщите и улиците да се боядисват и украсяват по някакъв интересен начин привлича туристи, а туристите спомагат местната икономика. Затова хората в Шефшауен продължават да боядисват къщите си в синьо.
Но действително градът е „посинял“ от хилядолетие насам.
Първо било практично, след това станало и печелившо. Безспорно, синьото създава илюзията, че градът е потопен под вода, което е красиво и енигматично.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Please enter your name here